Всички говорят за вредите от пушенето. Вярно, това го знаем, никой не спори, че цигарите не са добри за нас. Но в живота на всеки човек има още няколко лоши навика, които му носят вреда всеки ден. Те отравят живота, а ние дори не забелязваме как става това и си мислим, че всичко е наред.

Ходим на фитнес, ядем салати, отказваме се от алкохола и пушенето, но продължаваме да завиждаме, да таим обиди и постоянно да се оплакваме от живота. А може би е време да се откажем от всичко това?

Всеки от нас е изпитвал тези неща поне веднъж. Веднъж – както и да е, но ние ги изпитваме много по-често, а кой знае защо не се тревожим много от това – сякаш тези вътрешни отрови не влияят на качеството на живота ни! А те влияят, и още как.

Практически всичко, което правим, е насочено към постигането на едно единствено нещо – щастието.

Но ако тези глупави навици ви тровят, каквото и да правите, щастие няма да намерите. И не затова, че имате малко пари или приятели, нямате любим човек до себе си или интересна работа, а защото колкото и добри условия да ви подхвърли животът, вие все ще бъдете недоволни.

Ето и тези 4 ужасни навика, от които трябва да се откажете още днес:

1. Завистта

Тази проклетница не ни позволява да се зарадваме нито от своите успехи, нито от тези на другите. Социалните мрежи са едно от нещата около нас, което отлично „наторява” завистта.

Социолози от университета в Юта направиха допитване сред 435 студенти и разбраха, че от времето, което прекарваме в социалните мрежи, пряко зависи отношението ни към собствения ни живот. Колкото повече наблюдаваме чуждия живот (и по-точно редактираното му за пред хора отражение), толкова повече смятаме, че другите живеят по-пълноценно и щастливо от нас.

В реалния живот обаче има достатъчно завист, която ни кара да тъжим заради неслучилия се живот и да вярваме, че сме се провалили.

Какво да правим?

Ако дори за един ден смените местата си с друг човек (този, на когото завиждате толкова много), това никак няма да ви хареса. Всички си имат своите страдания и своите награди, и чуждите с нищо не са по-добри от нашите.

Не бива да се сравнявате с никого. Всеки има свое лично минало, свои таланти и възможности, проблеми и нещастия. Просто не сравнявайте – няма критерии, по които обективно да може да направите това.