Въпросите, които се страхуваме да си зададем

12 август 2018 г., 10:30
1723

pathdoc / Shutterstock

Човек не задвижва живота си от откриването на подходящите отговори, а от задаването на правилните въпроси. Въпросите, които се питаме, са двигател на същинския ни житейски растеж, смята блогърът Марк от marcandangel.com.

Вглъбяването в рутинното и обикновеното според него може в продължение на години да ни застопори, само защото вътрешно се страхуваме да си зададем някои важни единствено за самите нас въпроси. Сред тези въпроси, най-плашещите често са следните:

1. "Имайки предвид ежедневните ми навици и действия, къде мога да очаквам да се намирам след пет години?". Само ние самите сме автор на живота си. Формулата е простичка: като не правим нищо, не ни се случва нищо. Като правим неправилните неща, се получават неправилни резултати. Когато вършим същите действия, се случват същите събития. Историята ни се променя само като правим промени. Прогресът в живота винаги се измерва от факта, че сме предприели някакво действие.

2. "Хората около мен помагат ли ми, или ме нараняват?". До голяма степен човекът, в който се превръщаме, зависи от това с кого сме се заобиколили. Може би вече знаете: по-добре е човек да бъде сам, отколкото в лоша компания.

3. "Как съсипвам собственото си щастие?" В живота се превръщаме в това, за което си мислим постоянно. Външните хора и събития могат да ни повлияят, но щастието е най-вече вътрешна работа. Трябва да прекратите връзката на външните влияния и постижения с щастието си и да си дадете разрешение да бъдете щастливи сами за себе си във всеки момент, без да имате нужда от нещо друго.

4. "Какви са моите оправдания?". Истината е, че ако човек е добър в оправданията, рядко го бива в нещо друго. Джордж Вашингтон е казал: по-добре без оправдания, вместо с лоши такива. За да достигнете там, където желаете, трябва да започнете да вършите действие. Независимо какви препятствия виждате пред себе си, единственото нещо, което стои между вас и това, което искате, е обяснението защо не можете да го направите, което си давате.

5. "От кои грешки се боя най-много?". Когато откриете път, който искате да извървите, и разберете какво е нужно, не бива да се боите. Нужно е да съберете куража да правите грешки. Те водят до разочарование, но са инструмент към пътя напред. Един ден ще се обърнете назад и ще разберете, че почти всички ваши най-големи тревоги и трепетни страхове така и не са се сбъднали. 

6. "По какъв начин отказите в миналото са намалили самочувствието ми?". Да не вярва в себе си и в това, че може, е най-големият капан, който човек може да си заложи. Ако не знаеш, че собственото ти величие е възможно, няма да постигнеш нищо велико. Не позволявайте на стари, негативни спомени да се установят трайно в съзнанието ви.

Прочетете целие текст в Мениджър Нюз.

Ключови думи:
Коментари