Понякога не си даваме сметка, че определени въпроси просто не бива да бъдат задавани, а не спираме да говорим и да говорим. Може би имаме добрите намерения да се сближим с хората, но задаваме нещо съвсем неподходящо. А може и да имаме добрите намерения просто да бъдем любезни, но вместо това нараняваме чувствата на другите.

Ето тези въпроси не бива да задавате:

1. Защо все още си / не си…?

Да попитате някого защо все още е без гадже например или нещо подобно, дори да добавите „при положение, че изглеждаш страхотно“, си е чиста обида. Подобен въпрос поражда негативни емоции у събеседника ви и разговорът нататък не вещае нищо добро.

2. Защо изглеждаш толкова уморен/а?

Възможно е искрено да сте загрижени за някого и да ви изглежда уморен, но помислете само – как би ви прозвучало, ако някой да ви каже подобно нещо. Със сигурност би ви станало неприятно. „Изглеждаш много уморен. Всичко наред ли е?“ Събеседникът ви веднага се замисля колко ли зле трябва да изглежда, за да го пита някой нещо подобно.

3. Какво работиш?

На пръв поглед това си звучи като напълно нормален въпрос, но ако не знаете, то с въпросния човек не сте толкова близки. Помислете дали сте се сближили достатъчно много в разговора, който водите в момента, за да зададете този въпрос, който иначе би звучал като чисто любопитство с цел меркантилност. Освен това, представете си – човекът се намира на кръстопът или изобщо не му върви в кариерата, а вие чоплите в раната. 

4. На колко години си?

Освен ако не сте представител на култура, която изисква да се знае конкретната възраст на събеседника, за да знаете как да се обръщате към него, изобщо не ви съветваме да задавате този въпрос. Имайте едно наум, че от един момент нататък възрастта може да бъде деликатна тема за някои хора, особено за жените. Годините престават да бъдат само цифра, а мярка за това какво си постигнал до този момент – тоест нещо като равносметка. Внимавайте с този въпрос.

5. Какво си завършил?

Представете си, че човекът срещу вас няма висше образование или пък не е завършил най-престижния университет. Освен ако не води до нещо конкретно въпроса ви, спестете си го.

6. Тренираш ли?

Може да бъде еднакво обидно и за мъже, и за жени. Мислим си, че звучи като комплимент, но всъщност може да се приеме като нападка или укор. Излиза, че все едно преценявате външността му и го оценявате.

7. Откъде си?

Може би искрено проявявате любопитство, но може да прозвучи като обида, защото сякаш се подозирате някого, че не е родом от страната си (града си). Това със сигурност би накарало някого да се почувства неудобно.

8. Защо не излизаш повече?

Вероятно имате най-добри намерения, когато задавате такъв въпрос и искате да насърчите някого да опита нови неща. В действителност обаче може да прозвучи наистина обидно, защото сякаш му казвате, че се е изолирал или не изглежда добре. Освен това представете си, че човекът няма достатъчно финансова възможност, за да си позволи да излиза по разни места.

9. Отслабнала ли си?

Ако го имате предвид като комплимент, по-добре измислете нещо друго, защото подобен въпрос звучи по-скоро като обида. Излиза, че досега сте го смятали за дебел. Ако го казвате просто като наблюдение, общо взето няма смисъл, човекът вероятно си го знае.

10. Какво се е случило?

Обикновено това е невинен въпрос, когато проявявате любопитство. Но ако човекът преживява някаква трагедия, е доста несъобразително да задавате подобен въпрос. В този случай ева ли му се преживява всичко наново, разказвайки ви. Може би е по-добре да изразите състрадание и да предложите да изслушате, ако му се говори.