По принцип е полезно да пиете вода, защото всички телесни функции (като например храносмилането) се нуждаят от достатъчно количество, за да протичат гладко. Има обаче ситуации, в които пиенето на вода не се препоръчва. Ето кои са те:

1. Когато вече сте пили много

Да, напълно е възможно да се злоупотреби дори с водата. Ако се наливате прекалено с бистрата течност, равновесието на естествената сол в тялото може да се наруши. Това от своя страна води до недостиг на натрий, а последствията са главоболие, гадене и дори епилептични припадъци.

2. Когато урината е прозрачна

По какво ще познаете дали приемате достатъчно вода? Правилно, по ходенето до тоалетната. Цветът на урината е недвусмислен признак дали трябва да пиете повече, или по-малко вода. Ако цветът й е светъл и жълтеникав, значи поемате оптималното количество – продължавайте в същия дух! Ако урината е тъмножълта, спешно трябва да изпиете още една-две чаши. В случай че е бистра и прозрачна, прекратете незабавно приема на вода. 

3. Когато току-що сте се нахранили обилно

Хапнали сте повечко? Тогава трябва да се въздържате от пиене на вода известно време. Водата пълни стомаха, поради което може да почувствате тежест, ако непосредствено след яденето изпиете голямо количество. Най-добре да почакате храната ви да се смели малко, преди да посегнете към водата.

4. Когато спортувате интензивно

Когато се потите, организмът ви се лишава от натрий и калий. И двата минерала са много важни, затова трябва незабавно да попълните запасите си. Това обаче не може да стане с обикновена чешмяна или изворна вода. За щастие съществува чудесната кокосова вода: тя включва всичко, което ви е необходимо след усилена тренировка. Може да пиете и минерална вода, която съдържа повече соли от изворната.

5. Когато е подсладена

Разбира се, обикновената вода може да бъде доста безвкусна. Но ако пиете овкусена, рискувате да поемете повече захар, отколкото бихте искали. Всяка бутилка ароматизирана вода от супермаркета дължи специфичния си вкус на съдържанието на захар или подсладители. Ето защо е добре да четете внимателно етикета, когато купувате вода.