В петък основателят на Facebook Марк Зукърбърг и жена му д-р Присила Чан обявиха, че тяхната благотворителна организация The Chan-Zuckerberg Initiative  ще си сътрудничи с Bill and Melinda Gates Foundation, за да дари 25 млн. долара. Парите ще бъдат използвани за търсенето на потенциални личения за COVID-19.

След като чува това съобщение, британската журналистка Мона Чалаби, която обича да борави с данни, получава следния въпрос: „Това не е ли миниатюрна част от тяхното богатство?“. Чалаби, която често създава визуално съдържание, за да хвърли повече светлина върху данните и статистиките, решава да провери дали не може да отговори по възможно най-ясния начин.

Ето защо тя създава TikTok видео, в което разкрива, че масивното дарение представлява едва 0.03 процента от богатството на технологичния магнат.

В клипа, озаглавен „0,03, бейби“, Чалаби моделира дарението на Зукърбърг като процент от стойността, на която е оценено богатството му (81 млрд.). На фона на песента Money на Cardi B тя извлича малка част от зелената течност, която представлява всичките му пари, и я поставя в малка чаша за сравнение.

Чалаби казва, че дори е била щедра, когато е искала да „изобрази колко скръндзав" е бил Зукърбъг. Във видеото тя извлича малко над 0,3 процента от течността, а не 0.03 процента. Което означава, че дарението му е 10 пъти по-малко, отколкото тя показва.

Клипът става популярен за отрицателно време.

Чалаби казва, че получила доста гневни коментари заради него. „Изненадана съм от факта, че хората са склонни да защитават милиардер. Мнозина ме попитаха „А ти колко дари?“, като по този начин въобще не разбират целта на всичко, както и начинът, по който властта работи. Първо, Зукърбърг очевидно има повече власт от мен и много по-голяма възможност да спаси животи. Второ (ако все пак ще зачеркваме тази тема), за разлика от него аз вече дарих по-голямата си част от парите, които имам.“