Разстройствата на настроението могат да бъдат цената, която някои хора плащат за високата интелигентност, твърди ново изследване.

Психолози са установили, че има връзка между по-високия коефициент на интелигентност в детството и биполярното разстройство в зряла възраст.

Изследването отново подклажда дебата за връзката между интелигентността, творчеството и проблемите с психичното здраве.

То проследява 1881 души от 8- до 22- или 23-годишна възраст, като измерва IQ заедно със всякакви характеристики на разстройствата на настроението.

Резултатите показват, че хората с 10 и повече IQ точки отгоре на 8-годишна възраст са в челните 10 процента по наличие на манийни личностни черти около 20-ата година.

Ето какво казва един от авторите на изследването, проф. Даниъл Смит:

„Възможна връзка между биполярното разстройство, интелигентността и креативността е била дискутирана в продължение на много години и множество проучвания сочат връзка.

В това голямо изследване открихме, че по-доброто представяне на IQ тестовете на осемгодишна възраст прогнозира биполярни черти в ранна зряла възраст.

Не казваме, че високият IQ в детска възраст е ясен рисков фактор за биполярно разстройство, но по-скоро, че вероятно има биологична близост между интелигентността и биполярното разстройство, която трябва да се разгледа по-добре.“

Източник: PsyBlog