Родителите често реагират с ултимативни заповеди или упреци, когато се случи детето да прояви каприз.

Но авторитарният тон в този случай не само не помага, а прави точно обратното – още повече нажежава атмосферата.

И тръшкането в комбинация с рева и драматизма стават толкова мощни и сърцераздирателни, че на представлението спокойно би могъл да завиди и някой от носителите на „Оскар“.

Това е нормален период, през който преминават всички деца, няма какво да се лъжем.

Но понякога е трудно да го изтърпим стоически.

И в този случай на помощ идват специалистите, които предлагат няколко хитри и определено действащи стратегии, които биха могли да ни помогнат да преглътнем по-леко ситуацията и да излезем максимално деликатно от нея.

Защо не трябва да се ядосвате

Според психолози децата са по-склонни да се вслушат в думите ви, ако не им крещите и не ги заплашвате, а разговаряте с тях спокойно и като с равни. Целта е да ги провокирате заедно да намерите правилното решение.

За да докажат това, италиански психолози провели експеримент с родители и деца на възраст между 6 и 11 години, показвайки им 20 илюстрирани ежедневни поведенчески ситуации.

Участниците в проучването трябвало да отговорят как биха реагирали във всяка една от тях и какво е можело да променят, ако са имали възможност да помислят малко и обсъдят заедно проблема или случката.

Резултатите били категорични – повечето сами открили своите грешки, след като получили шанс да променят нещата, работейки в екип.

И в крайна сметка всичко опира до това да се намери път към детето, а не да се издига стена още от самото начало.

Според специалистите, докато възрастният мисли (а за него такова мислене е напълно естествено), че трябва да контролира напълно детето, то ще му се противопоставя по всички възможни начини.

В случая става дума за сблъсък на две потребности: тази на родителя, който опитва да защитава и държи под контрол малчугана, и другата – на самото дете, което изпитва нужда да бъде самостоятелно и да заяви по някакъв начин себе си.

Ако има диалог, такъв сблъсък просто няма да се случи.