Детето крещи с пълно гърло, че иска да му купите или направите нещо – тук, сега, на секундата. И за повече ефект, ляга по корем на улицата, рита с крака и се дере, сякаш от това зависи живота му. А хората наоколо ви подминават със съжаление, разбиране, укоряващ или присмехулен поглед. Да ви звучи познато?

Спокойно! Не всичко е загубено. Има начини да се справите с детските капризи. Ето няколко идеи, които може да проработят и при вашето дете.

Не му обръщайте твърде много внимание

Ако обърнете твърде много внимание, това само подхранва капризите му и понякога води до истерия. Ако все пак се стигне до истерия, просто се престорете за известно време, че нищо не се е случило. Постепенно то ще се успокои, след като види, че няма ефект.

Не се поддавайте

Много родители се изкушават да отстъпят, само и само ревящият малчуган да утихне. Но така децата се научават как да постигат лесно своето. И следващият път ще повторят, при това с още по-голям драматизъм. Решението е да не отстъпвате, след като веднъж вече сте казали „Не!“

Намерете нещо интересно

Понякога причината за истериите е скуката. В такава ситуация, донесете нещо и дайте задача на детето – например да нарисува цвете на лист хартия или нещо друго, което ще му отвлече вниманието.

Разсейвайте детето

Ако то по принцип е склонно често да се тръшка, имайте готовност да насочите вниманието му към нещо друго във всеки един момент. Пуснете му музика, изпейте му песен, дайте играчка, която е забравило. Много деца бързо забравят проблемите си, когато вниманието им бъде насочено към нов обект.

Идете на разходка

Липсата на чист въздух също може да е причина за темпераментното поведение на детето. Когато го усетите, че се изнервя, излезте навън и се разходете за кратко, независимо какво е времето. Чистият въздух веднага ще разведри детето и то ще започне да се усмихва.

Бъдете търпеливи

Това е най-трудното. Отношението на възрастните към капризите на децата често е презрително и раздразнително. Би било чудесно, ако има вълшебен бутон, който да изключи рева и тръшкането, но няма. Единственият начин да го успокоите е сами да се въоръжите с търпение. Много търпение!

Новите родители