Болката от неуспешната любов може да бъде голяма – толкова голяма, че да ни откаже дори да вярваме в истинската и вечна любов.  Докато сме съсредоточени в страданието си обаче, забравяме, че всичко, което ни се случва, само ни подготвя за всичко, което предстои.

От неуспешната любов могат да се извлекат много ценни уроци и да се натрупа житейски опит. Трябва да надмогнем болката и да се опитаме да извлечем най-доброто от създалата се ситуация.

Важно е, когато се разделяме, да не опитваме да търсим виновни. Особено ако смятаме занапред да поддържаме някакви отношения с бившия си партньор. В една връзка виновните са винаги двама. Колкото и наранени да се чувстваме, колкото и обида да носим у себе си, не бива да забравяме, че отсреща има още една гледна точка. Ако се освободим от горчилката на преживяното, можем само да спечелим.

Поуките, които си вадим, ни помагат да израснем.

Всичко, което научим от тази любов и раздяла, би било приложимо за нашата следваща връзка. Вече бихме били по-подготвени и да знаем, че светът не бива да се гледа през розови очила. Трябва да бъдем по-реалистични, да бъдем по-търпеливи, да знаем, че егото не ни е приятел в една връзка, защото партньорите трябва да бъдат равнопоставени. Задължително е да се поддържа баланс – не може само единият да прави компромиси и да очакваме, че връзката ще се развива и ще преуспее.

Хармонията във всяко едно отношение е от изключителна важност.

Не трябва да натрапваме мнението си, но не слушайте психолозите, които ще ви кажат, че човек не може да се промени. Това не е вярно. Без да притискаме и да караме някого да се промени насила, можем да му помогнем да израсне, да стане по-добър човек, да постигне повече. Ако искате половинката ви да успява, да се гордеете с човека до себе си, намерете начин да го вдъхновите, за да поиска сам да бъде по-добра версия на себе си.

Трябва да се научим да носим отговорност за грешките си. Нашите грешки са наши, а не общи. Трябва да сме отворени за критика, да се мъчим да се вслушваме в гласа на човека до нас, защото всеки има върху какво да работи.

Не бива да се предаваме лесно. Партньорът трябва да бъде сила, а не воденичен камък. Човекът до нас трябва да ни дава кураж, да ни вдъхновява, да ни подкрепя, когато имаме нужда. Ако някой постоянно ни тегли назад и се съмнява в способностите ни, то едва ли е подходящият партньор.

Щастието е избор. Ако постоянно се сравняваме с другите, живеем в миналото и летим в облаците, градейки нереалистични планове и мечти, то със сигурност ще намерим причина постоянно да се чувстваме нещастни. Намерете причина да бъдете щастливи.

Цветелина Велчева