Без какъвто и да било външен сигнал човешкият организъм реагира на събитие, което още не е настъпило. Това явление е изучавано в продължение на години и потвърдено наскоро, пише Science Daily.

Подсъзнанието често знае повече от съзнанието. Още преди да разберем, че сме в опасност, могат да се засекат физиологичните показатели на подсъзнателната възбуда.

Екип от Северозападния университет в САЩ анализира резултатите от 26 научни изследвания върху феномена, публикувани между 1978 и 2010 г.

Човек, който играе видеоигра със слушалки на ушите, не може да чуе кога шефът му се приближава.

Според нашия анализ, ако сте настроени да се вслушате в тялото си, можете да засечете промяната от две до десет секунди по-рано и да затворите играта,” твърди Джулия Мосбридж, водещ автор на изследването, публикувано в сп. Frontiers in Perception Science.

„Възможно е дори да успеете да отворите документа, по който трябва да работите. И всичко това, ако имате късмет, преди шефът ви да влезе в стаята.”

Учените наричат феномена „аномална антиципаторна активност”: аномална – защото не може да се обясни обясни чрез днешните биологични познания; антиципаторна – защото „предвижда” бъдещи физиологични реакции без външен стимул; активност – защото се състои от промени в кардиопулмоналната и нервната система, кожата и др. Според Мосбридж неотдавнашните открития на квантовата биология имат потенциал да обяснят явлението.