През лятото децата прекарват много време на открито и са изложени на пряка слънчева светлина. UV-лъчите могат да навредят не само на нежната кожа на лицето, но и на очите.
За разлика от очите на възрастните, детските не могат ефективно да филтрират вредното ултравиолетово лъчение.

„При децата кожата на клепачите и тази около очите е по-деликатна, пропусклива и уязвима, отколкото при възрастните“, обяснява офталмологът д-р Нитика Арора от клиниката Майо (САЩ). 
В същото време уврежданията на очите, причинени от слънчевата ултравиолетова светлина, се натрупват с течение на времето и развалят очите. Те оказват влияние на зрението по-късно в живота, когато се явява катаракта, която води до слепота, дегенерация на макулата и един неприятен вид перде - птеригиум (ненормално нарастване на конюнктивата над роговицата).
Освен това прекомерното ултравиолетово лъчение може да причини фотокератит – опасно слънчево изгаряне на роговицата на окото.
Слънчевите очила успешно предпазват както кожата около очите, така и самото око от увреждане.
Ето защо е необходимо децата винаги да носят слънчеви очила, когато излизат навън. Нещо повече, дори в облачни дни  ултравиолетовите лъчи могат да навредят на очите, защото слънцето, което се крие зад облаците, е не по-малко силно и вредно.

Как да изберем слънчеви очила

1. Обърнете внимание на нивото на UV защита. Изберете очила, които осигуряват 99-100 процента защита срещу двата вида UV лъчение – UVA и UVB. Потърсете рамки с големи кръгли стъкла, които покриват голяма площ около очите.
Ако детето има лошо зрение и носи очила с диоптър, можете да изберете фотохромни лещи, които автоматично потъмняват на слънчева светлина и блокират 100% от UV лъчите.

2. Уверете се, че очилата са здрави и надеждни, тъй като те ще се носят от детето, което е доста активно. За предпочитане е рамката да е направена от поликарбонат, а лещите да са изработени от материал, който е устойчив на надраскване. Рамката трябва да се огъва добре (но не и да се счупи).

3. Ако детето се занимава със спорт на открито, може да се нуждае от очила с жълти или зелени лещи, които увеличават контраста.

4. Децата са по-склонни да носят слънчеви очила, ако им позволите сами да си изберат модела. Дайте им тази възможност – нека избират между няколко чифта, които предварително сте одобрили.

5. За да не се изгубят и счупят, родителите трябва да станат „пазители“ на очилата - да ги скрият на сигурно място, веднага щом вече не са необходими.

6. Ако детето категорично отказва да носи слънчевите очила, опитайте да разберете каква е причината - може би просто не са му удобни.

7. Дайте личен пример. Винаги носете слънчеви очила на улицата, така че това да се превърне в ежедневен навик и за детето ви. В слънчеви дни е добре успоредно с очилата, да носите с шапка с козирка, която хвърля сянка върху лицето, както и да нанасяте слънцезащитен крем на кожата.

Новите родители