Когато дойде ред да се купуват слънчеви очила за малкото дете, родителите имат куп въпроси – нужни ли са, какви точно да изберат, на какви параметри трябва да отговарят, трябва ли да купят най-скъпите ...

Има и още много въпроси, на които търсят компетентен и независим отговор (често не се доверяват на консултанта в кварталната оптика).

Ето отговор на най-често задаваните въпроси.

1. Трябва ли детето да носи тъмни очила и от каква възраст

Още от малко детето трябва да носи слънчеви очила, защото лъчите са причина за тежки заболявания като катаракта и макулна дегенерация в късна възраст.

Увреждането започва от детството и се наслагва постепенно. До 10-годишна възраст лещите на очите пропускат 75%, докато след 25 г. - едва 10%. Именно затова е важно очите да се предпазват от слънцето, особено в ранната възраст.

Децата са много чувствителни както към UVA така и към UVB-лъчите.

При най-малките кристалинът на окото, който има защитна функция и играе роля на бариера от слънчевите лъчи, все още е много прозрачен. Това продължава,  докато навършат 12 години. Тогава през него до ретината достигат  60 % от UVA-лъчите и 25 % от UVB -лъчите. И  защитните черни очила са много необходими. Задължителни са за хлапета със светла кожа, тъй като тяхната ретина е по-слабо защитена в сравнение с тази на тъмнокожите.

2. От оптика ли да се купят или е без значение

Не е тайна, че ментетата на пазара са много, а някои от тях са дори „маркови“.

Добре слънчевите очила  на хлапето да се купят от оптика. Това е гаранция, че ще са с надеждна защита от UVA и UVB-лъчите.

Тъмното стъкло само по себе не защитава окото. Напротив – то е предпоставка зеницата да се отвори, което увеличава достъпа на лъчи до ретината. И може само да навреди. Така, че проверете дали очилата имат сертификат и маркировка от производителя за качеството на филтъра. 

Най-добре е процентът на защита да е по-малък или равен на 400 нанометра. В този случай на етикета или на рамката трябва да пише UV 400.

Това означава, че те блокират 99-100% UVA и UVB от лъчите.

Има и още един важен параметър – това е коефициентът на светлопропускане. Има 5 степени на защита от 0 до 4.

Той е обозначен с Cat. За деца предпочитаният вариант е 3 или 4.