Китайският фермер Зу Ю‘ай прекарва 56 години от живота си в грижи за своята парализирана съпруга. Неговата история доказва, без капчица съмнение, че истинската любов действително съществува.

Ду и Зу сключват брак през 1959 г. Само пет месеца след сватбата обаче съдбата им нанася жесток удар. 20-годишната му съпруга е споходена от мистериозна болест, която я парализира напълно. По нова време Ду е работил в въгледобивна мина в близкия град и научава за случилото се чрез писмо от своето семейство.

Верният съпруг незабавно си взима отпуск и се връща у дома. Вследствие на болестта Зу е загубила всички усещания в тялото си. Дори не може да държи предмети с ръцете си. Никой лекар не може да разбере какво се е случило с младата жена, която вече не може да има и деца.

Много от приятелите на Ду го посъветват да анулира брака и да започне живота си наново. Любящият съпруг обаче отказва. „Не се тревожи, ще се грижа за теб завинаги“, казва той на своята съпруга. И спазва обещанието си.

Ду напуска своята работа и посвещава целия си живот на своята съпруга. Той работи като фермер, храни я с лъжичка, сменя завивките й и й приготвя традиционни китайски лекове. Естествено, води я постоянно и на различни лекари.

Отдадеността на Ду не остава незабелязана от неговите съседи. Те често идват да видят старата двойка и да им донесат неща от първа необходимост, храна или лекарства. Нещо повече – Ду и Зу получават помощ и от местните власти.

Ду не се е предал и до ден днешен. Вече близо шест десетилетия той се грижи за своята възлюбена. Всеки ден този я къпе, храни и масажира с надеждата да лекарите да открият лек за нейната болест. Може би именно така изглежда истинската любов.

Снимки на Ду и Зу можете да видите на този линк.