Ако сте мъж и си имате приятелка, но не се отличавате със съвършено тяло, попитайте я какъв тип тела предпочита. Ще изчакаме.

Готови ли сте? Ако ви е отговорила нещо различно от „масивни релефни плочки“, „лъщящи на слънцето бицепси с размера на планини“ или „гърди, които могат да танцуват нагоре-надолу по команда“, то най-вероятно ви е излъгала просто защото е мила и не иска да ви нарани. Поне това казва ново изследване, проведено от Университета Грифит в Куинсланд.

Изследването има за цел да провери колко важна е физическата сила за телесната привлекателност на мъжете. Учените показват снимки на мъжки торсове (без лица) на група жени. Дамите са подканени да оценят привлекателността им или тяхната физическа сила. Някои от мъжете са обикновени студенти от университета, докато други тренират 3-5 пъти седмично. Силата на всички мъже е оценена предварително.

Ето ви няколко мъжки торса, които вие самите да оцените. В името на науката, разбира се.

Снимка: Shutterstock / Iulian Valentin

Снимка:  Shutterstock / Iulian Valentin

Е, какво ви е мнението? Според новото изследване ако сте оценили не чак толкова мускулестото тяло като привлекателно, то вие сте сред малцината. Всъщност, от 160-те жени, участващи в изследването, нито една не намира по-обикновените тела за привлекателни.

„Не бяхме изненадани, че жените смятат физически силните мъже за привлекателни… Това, което ни изненада, бе колко силен е този ефект в действителност“, казва Арън Сел, водещият автор на изследването, пред The Guardian.

„Не успяхме да открием нито една жена, която предпочита по-слаби или женствени мъжки тела.“

Най-големият предиктор за това колко привлекателен е даден мъж за жените в изследването е тяхната предполагаема физическа сила. Мъжете, които изглеждат най-силни, съставляват 70 процента от онези, които са определени като най-привлекателни. След допълнителен анализ изследователите установяват, че жените предпочитат и по-високи и по-фини мъже.

Изследването, публикувано в Proceedings of the Royal Society B, оборва идеята, че силата е белег за привлекателност до определен момент и че „твърде мускулестите тела“ загрозяват хората. Екипът свежда това до по-стари изследвания, в които са били използвани рисунки, а не реални фотографии.

Ако не разполагате с идеалното тяло (подобно на всички останали, които нямат време да ходят всеки ден на фитнес), не се тревожете. Първо, очевидно е, че външният вид не е водещ – малко вероятно е хората да започнат да избират своите партньори единствено и само въз основа на техния торс. Второ, изследването не е голямо. 160 жени въобще не е голяма бройка. Нужни са допълнителни изследвания, които да подкрепят тези твърдения. Освен това екипът признава, че по-стари изследвания показват, че жените предпочитат по-женствени лица, които, обикновено, не откриваме върху изключително мускулестите тела.

Също така изследователите ни дават и още един лъч надежда:

„Дори и да сте с леко наднормено тегло, ако изглеждате силни, можете да компенсирате този недостатък. На практика ако сте силен и дебел мъж, сте окей и според мен мнозина ще намерят утеха в това.“

Е, олекна ни.

Източник: IFLScience