Ако сте имали дълга работна седмица, напълно оправдано е да сте изтощени и да имате чувството, че не можете да направите нищо продуктивно. Работата е там, че макар това чувство да може да е знак, че просто имате нужда от дрямка или релаксиращ уикенд, то може да показва, че страдате от бърнаут. Как обаче може да разберете дали имате сериозен проблем, или всичко може да се разреши с кратка почивка?

Бърнаутът  има няколко основни симптома, като водещият е, че той представлява дългосрочно състояние. Всички имаме лоши дни и дори седмици, но тук става въпрос за нещо по-трайно. Човек може да си каже, че е прегорял от работа, но ако добрия сън и посещението на спа център са достатъчни за пълно възстановяване, то в случая става въпрос за най-обикновена умора, а не бърнаут.

Липса на мотивация

Един от най-ясните признаци, че страдате от прегаряне, е липсата на мотивация за вършене на каквато и да е била работа. Тази липса на мотивация обикновено е съпроводена от ужас от самата мисъл, че имате работа за вършене. С времето започвате да мразите както конкретните задачи, които трябва да вършите в работното си време, така и цялата мисията на организацията, за която работите. В това състояние просто не можете да си набавите ентусиазъм за работа.

Липса на устойчивост

Вторият симптом е липсата на устойчивост. Устойчивостта е вашата способност да преодолявате неуспехи и да продължавате напред по курса, който сте си задали. Разбира се, провалите, лошите новини и критиките могат да накарат всеки временно да се чувства зле, но ако сте натъжени или ядосани дни наред заради нещо, случило се в работата, то нивото ви на устойчивост е достигнало критично ниски нива – типичен резултат от прегаряне.

Лоши взаимодействия

Когато страдате от бърнаут сте по-докачливи и напрегнати, което води до лоши взаимодействия с вашите колеги, клиенти и ръководители. В тези моменти ви е трудно да устоите на желанието си да кажете нещо негативно. Не можете да прикривате негативните си мисли и чувства за другите и за работата като цяло. Всичкият този негативизъм стартира  самоизпълняващо се пророчество, при което лошото ви настроение директно се отразява върху работата ви и прави средата по-неприятна.

Неспособност да вземате решения

Бърнаутът също така прави по-трудно вземането на решения на работното място. Ефективното вземане на решения изисква много умствени усилия. То включва анализ на позитивните и негативните страни на всяко решение и внимателно обмисляне на приоритетите. Прегарянето пречи на концентрацията, нужна за тези изчисления.

Какво може да направите?

Много от симптомите на бърнаута са подобни на тези на депресията. Всъщност, ако се чувствате крайно изтощени от работата си струва да се свържете с терапевт, които да прецени дали не страдате от клинична депресия. Дори и ситуацията да е толкова тежка, терапевтът може да ви помогне със съвети за преодоляване на причините за вашето прегаряне и да ви даде стратегии, които да ви помогнат да се чувствате по-добре във вашата работа и да възстановите устойчивостта си.

Една от причините, поради които препоръчвам да работите с терапевт или коуч, е, че когато страдате от бърнаут, може да се изкушите от идеята да смените работното си място. Този ход обаче не винаги носи резултати срещу прегарянето. За това е важно да вземете предвид няколко фактора.

На първо място, ако става въпрос за по-широкообхватна депресия, смятаната на работното място едва ли ще ви помогне. Второ, дори и промяната в работната среда да е наложителна, вероятно ще имате нужда от нови умения и познания, които да ви помогнат да се справите по-добре с новите си задължения. Трето, добрият коуч може да ви помогне да решите дали е достатъчно да потърсите нова работа в рамките на същата индустрия или имате нужда от по-значителна промяна на кариерата. И на последно място, бърнаутът може да постави под натиск вашите взаимоотношения с другите. Когато се срещата с терапевт или коуч вие облекчавате част от натоварването, което в противен случай се пренася върху вашите близки.

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com.

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз