Може би си мислите, че само хората, които се държат лоши, са токсични. Това обаче далеч не е вярно. Ако се замислите, сигурно ще се сетите за онзи приятел, който винаги ви пожелава всичко най-хубаво, но изведнъж губи настроение, когато постигнете успех. Или пък за онзи, който се държи така, сякаш знае и може всичко. Ако ви се струва, че нещо не е наред, да знаете, че не си внушавате. Затова е добре да разпознаете бързо хората, които тровят живота ви, и съответно да се освободите от тях. Ето кои са 8-те типа хора, които мачкат самочувствието ви и ви пречат да бъдете щастливи:

1. Хората, които имат мнение по всички въпроси.

По  принцип е хубаво нещо да имаш мнение и да го изразяваш, но не на всяка цена. Токсичните хора често прекрачват границата и изразяват мнение, дават съвети – дори когато никой не ги иска. Тези хора най-вероятно ще ви обидят, изричайки истината – уж за да ви предпазят и за да ви покажат колко са искрени.

2. Хората, които не спират да клюкарстват.

Клюките вероятно са част от живота на почти всеки човек. Съзнателно или не, всички сме казвали по нещо за живота на някой познат. Ако обаче си имате работа с човек, чиято основна тема на разговор е животът на другите хора, то имайте предвид, че най-вероятно със същата настървеност обсъжда с другите и вашия собствен живот. Вече не звучи толкова забавно, нали?

3. Хората, които обсебват разговора.

Има хора, които са приятни събеседници. С тях разговорът върви с лекота. Има и такива, които обичат да прекъсват и да бъдат в центъра на вниманието. Каквото и да става, те просто взимат думата и завъртат нещата винаги към себе си.

4. Хората, които се държат като емоционални вампири.

Да, има и такова чудо. Ако имате усещането, че някои просто ви изпиват енергията и силите, то най-вероятно не си въобразявате. Особено ако след среща с определени хора се чувствате емоционално изцедени. Замислете се дали си струва да поддържате връзка с тях.

5. Хората, които са истинска „драма куийн“.

Царицата или царят на драмите! Всеки има по една такава особа в живота си. Те са специалисти да превръщат мухата в слон. Тези хора освен това обичат да въвличат останалите в собствените си проблеми.

6. Хората, които са маниаци на тема контрол.

Да си имате работа с контролиращи маниаци, си е истинско предизвикателство. Те винаги знаят по-добре от вас, винаги налагат мнението си, проявяват ревност и собственическо чувство. Общо взето – могат да бъдат изключително вредни и натоварващи. Карат ви да се чувствате виновни, ако случайно направите нещо без тяхното одобрение.

7. Хората, които обичат да манипулират.

Манипулаторите отлично знаят какво искат и нямат нищо против да пренебрегнат напълно вашите интереси и желания, за да си постигнат целта. Обикновено не се съобразяват с чувствата на другите. Обичат да извъртат нещата и да ги нагласяват м своя полза. Изкусно ви манипулират, като ви карате да си мислите, че решенията, които взимате, са лично ваши и са най-доброто за вас.

8. Хората, които са цинични.

Циниците могат да донесат изключително много негативизъм в живота ви. Могат да ви подлудят с пълната си невъзможност да се зарадват истински за вас. Те имат навика да подценяват успехите ви, сякаш това, което сте направили, не е нищо особено. Очакват да се държите по определен начин. Циниците лесно могат да се почувстват отхвърлени или пренебрегнати, но не е ваша работа да оправяте психологическите им проблеми, затова понякога връзката с подобни хора просто е обречена.