Гаян Погосян е терапевт на семейства и тийнейджъри, шеф на руската школа „Old School“. Ето и неговите съвети за ситуация, в която научим, че детето е започнало да пуши:

Обикновено това се случва, когато момчето е на възраст между 10 и 13 години, а момичето – между 13 и 17. Подобно поведение би могло да бъде предизвикано от няколко фактора:

- В семейството един или и двамата родители пушат;

- Детето ви е психологически отдалечено от вас;

- На детето му влияе обкръжение, където е прието, че може да се пуши. То не иска да се дели и пуши, заради компанията;

- Не спортува, а и в семейството по принцип никой не се занимава със спорт.

Ако сте забелязали признаци на пушене у тийнейджъра (миризма от дрехите, цигари в личните му вещи), първото, което трябва да направите е да се успокоите и да си сдържите емоциите!

Негативните изказвания, наказания, скандали, назидателни разговори, критика – с тях само ще усложните ситуацията. Това са проверени истини, които дори не е нужно да доказваме.

Защо тийнейджърът пуши

Напрегната психологическа обстановка в семейството

В семейството няма човек, с когото детето да може да поговори от сърце. Членовете на семейството нямат навика открито да говорят за чувствата и емоциите си един с друг.

Като следствие на първата причина е появата на лоша компания в училище или на улицата. Децата искат да се изкарат възрастни, затова и започват да пушат.

С пушенето често се отделя скрита агресия

Момчетата често се самоутвърждават с помощта на пушенето. В тази възраст не могат да се реализират в кариерата, работата, не се ползват с вниманието на момичетата и искат да получат одобрение от всички в обкръжението си, още повече, ако у семейството не подкрепят юношите.

Но дори и в случаите, когато в семейството всичко е наред, лошата компания може да изиграе решаваща роля.

Любопитството също може да доведе до забранения плод

Желанието да вземеш цигара може да бъде предизвикано и от факта, когато подрастващия често вижда у любими актьори, музиканти – като цяло попкултурни лица, на които се възхищава, как те запалват в трудни ситуации. Младият човек остава с впечатлението, че пушенето концентрира или обратно – оттласква те от реалността.

Той смята, че е намерил достоен отговор на стреса, който изпитва

А стрес у тийнейджъра има предостатъчно: нагнетена обстановка в семейството, прекалено натоварване в училище, натрупана умора, отсъствие на физическа дейност и т.н.

Бунтарския дух на тийнейджъра също може да го подтикне към пушене. В тази възраст хормоналния фон е крайно нестабилен. Хормоните, които отговарят за ръста, силно влияят на емоциите, което се изразява в лабилно настроение.

Какво да направите, ако сте научили, че детето ви пуши

Необходимо е да създадете условия за отказване от вредния навик:

- Съобщете му, че знаете, че пуши;

- Кажете му го спокойно, без критика;

- И сега идва вашата роля – успокоете го с разбирането, че това вече не е тайна и забранен плод, за какъвто той го смята, и това далеч не го прави вече толкова недостижим;

- Ако по принцип имате топли и доверени отношения, просто си поговорете от сърце.  

Попитайте детето защо изобщо е решило да пуши. Какво му носи това? Без бурни емоции му разкажете за страничните реакции – как влияе това на външните и вътрешните органи (тийнейджърите особено се вълнуват, когато им кажете колко пагубно влияние това оказва върху кожата им, както и върху дъха им).

Ако и вие пушите е доста несправедливо да искате и от него да престане, но се опитайте да го превърнете в състезание – все едно и вие се отказвате от това. В крайна сметка и вие трябва да престанете с този навик.

Продължава на страницата на Новите родители