Мъжете, които обичат да рискуват, които лесно се възбуждат сексуално, както и тези, които държат на всяка цена да се представят добре, са най-склонни да изневеряват, установява изследване. При жените моделът е различен. Дали една жена ще изневери, или не, зависи в по-голяма степен от нейното щастие и удовлетвореност от връзката. С други думи: жените, които се чувстват нещастни, е по-вероятно да изневеряват.

Ръководителят на изследването, проф. Робърт Милхаузен, обяснява, че досега повечето изследвания върху изневярата са се съсредоточавали предимно върху демографски фактори. „Това изследване показва, че демографските променливи може да не влияят върху решенията, които вземаме толкова, колкото се смяташе по-рано – личностните особености имат по-голямо значение, особено при мъжете“ – казва Милхаузен.

В проучването участват близо 1000 мъже и жени в моногамни връзки. Резултатите показват, че 23% от мъжете и 19% от жените признават, че са изневерявали на партньора си в даден момент. Оказва се, че при мъжете решението да се поддадат на изкушението е свързано с определени личностни черти. Едни от тях търсят възбудата от рисковата ситуация, докато друга част търсят еднократен секс извън връзката поради тревогата дали са достатъчно добри в леглото. Така, ако не се представят добре, имат изход – няма да се налага да виждат човека отново, обяснява Милхаузен.

При жените удовлетворението от връзката играе по-важна роля. Неудовлетворението създава двойно по-голяма вероятност за изневяра.

„На пръв поглед това изследване сякаш просто подкрепя половите стереотипи: че жените се интересуват основно от връзката, а що се отнася до мъжете – неверникът си остава неверник, независимо от връзката – но в действителност има множество варианти и фактори, извън обяснените тук, които въздействат върху това дали някой изневерява.“

Източник: PsyBlog