Когато мислим за хранителна зависимост, повечето от нас сме склонни да си представяме прекалено екстремни случаи. Това е така, защото терминът “зависимост” често се свързва с тежки субстанции като наркотици или алкохол. По този начин лесно може да помислим, че някой, който страда от хранителна зависимост, трябва задължително да тежи прекалено много килограми, пише Станимир Михов в своя блог, посветен на фитнеса и здравословното хранене.

За съжаление това не е случаят.

Възможно и често срещано е човек да поддържа нормално тегло, хранейки се с нездравословни храни, докато в същото време ограничава калориите си до опасен минимум, за да контролира своите зависимости, което също може да е толкова нездравословно.

Това са само някои примери за хранителна зависимост. Истината е, че много от нас са развили подобна зависимост без дори да осъзнават това.

Какво представлява хранителната зависимост?

Въпреки че хранителната зависимост е сериозна и реална опасност, все още няма официална дефиниция какво точно представлява. Също така, подобно на други зависимости, може да има различни форми като вманиачаване при броене на калории или ограничаване приема на храна до опасни стойности. Терминът също може да бъде използван когато определени храни като тези, които знаем, че са нездравословни за нас са основни в менюто ни.

Обществеността и различни реклами са ни накарали да мислим, че хората с наднормено тегло са лакоми, със слаба воля или дори лоши хора. Хранителната зависимост обикновено се определя като емоционален проблем, но според последни проучвания може да се гледа на нея по-скоро като биохимичен такъв. Накратко това може да се опише като разместване на хормоните, вкусовите рецептори и нормалния баланс на химическите вещества в мозъка от хранително-вкусовата промишленост посредством различни добавки в храните и напитките.

По какъв друг начин може да се обясни защо толкова много хора ядат храни, които знаят, че не са добри за тях, карат ги да се чувстват подути, виновни или дори болни.

За целите на тази статия ще приемем, че хранителна зависимост може да се изрази във всичко от обсебване за храна до неконтролирано желание за определени храни, които водят до преяждане. Преяждане в този случай не винаги означава, че приемаме прекалено много калории. Също така може да се има предвид приемането на нездравословно количество от грешен тип храни. Това би помогнало за поддържане на нормално тегло, както беше описано по-горе, но в същото време винаги се наблюдава един или повече от следните странични ефекти: слаби мускули и стави, отпусната кожа, стрии, целулит и други.

Буквално може да се придобие зависимост към сутрешното кафе или десерт след вечеря. Без тези ежедневни рутини да изпитвате силно чувство на раздразненост или нещастие. Ако това е така, то най-вероятно се сблъсквате със зависимост от храна. Тъй като дефиницията може да ви се стори неясна, ето няколко неща, за които да внимавате.

- Случва ли ви се често да искате да спрете да ядете, но да не го правите?
- Мислите ли постоянно за храна или какво ще бъде следващото ви хранене?
- Храните ли се различно когато сте вкъщи и когато сте навън с приятели?
- Храните ли се с големи количества храна, вместо да разделяте порциите си на малки хранения?
- Храните ли се през целия ден с бързи и лесно достъпни храни без да имате основно хранене, което да ви засити?
- Гладувате ли и ограничавате ли калориите си драстично в опит да предотвратите покачване на теглото си?
- Храните ли се често когато ви е скучно, а не когато всъщност сте гладни?
- Случва ли ви се често да изпитвате нужда да тренирате или да тренирате повече от нормалното, за да компенсирате “лошо хранене”?
- Чувствате ли се виновни или засрамени след “лошо хранене”?
- Изпробвали ли сте различни програми и хранителни режими за отслабване без да имате задоволителен или дълготраен успех?
- Отговаряте ли на описанието, че сте загубили надежда и загубата на тегло (тази статия може да помогне!) е недостижимо за вас?

Трябва да се отбележи, че това не са единствените въпроси, които трябва да се запитате, ако мислите, че имате сериозен проблем с хранителна зависимост. Целта беше да се покаже, че тя може да се изрази под различни форми и е по-често срещана, отколкото си мислите. Но как точно се случва пристрастяването?