Пазим някои неща особено ревниво. Ако някой се опита да ни отнеме вещ, тичаме в полицията и подаваме сигнал, защото крадецът трябва да си понесе последствията. В същото време много често позволяваме на други хора да ни отнемат единствения ресурс, който просто не можем да възстановим – нашето време.

Изключително небрежно пазим душевното си пространство, енергията си и свободното си време - но всъщност всички тези неща съставляват живота ни.

Когато по една или друга причина се принуждавате да общувате с някого, когото не понасяте, вие позволявате на този човек да завладее живота ви. Когато вместо да правите нещо полезно и конструктивно, седите по цял ден в социалните мрежи, постигате същия ефект.

Губите си времето и когато за хиляден път слушате едни и същи оплаквания на познатите си, когато с часове мислите как да подобрите профила си в Instagram, когато прекарвате поредната съботна вечер в безсмислено разпускане, защото не можете да измислите нищо друго. Когато вместо да заспите, разигравате в съзнанието си конфликт, който сте преживели преди 5 години, когато прекарвате поредния работен ден така, сякаш около врата ви е вързано въже, когато харчите заплатата си за "модерни" неща, за да не може онези, които мразите в дъното на душата си, да не ви сметнат за непривлекателни. Когато си слагате маската на "добър човек", защото се страхувате да кажете истината, когато съзнанието ви е изпълнено с мъничките гласчета на чуждото мнение, които ви дърпат в различни посоки и не ви позволяват да се движите напред…

Вие буквално позволявате на други хора да ви крадат живота - парче по парче. Позволявате им бавно, капка по капка, да изсмукват енергията ви - енергията, която е в основата на живота ви.

Интересното в случая е, че през повечето време дори не осъзнавате какво се случва. Нещо повече, струва ви се, че искате да се занимавате с всичко това. И знаете ли защо? Защото не си давате сметка докъде може да доведе всичко това…

"Никой здравомислещ човек не би отстъпил доброволно и сантиметър от имуществото си, най-малкият спор за гранична линия със съседа продължава с години, но ние с лекота позволяваме на другите да крадат от живота ни - а често и сами улесняваме това. Никой не би дал трудно спечелените си пари на когото и да било, но колко лесно отдаваме живота си на тези, които минават покрай нас! Ревностно пазим парите и имуществото си, но разпиляваме времето си - нещо, за което трябва да сме възможно най-големите скъперници" - Сенека.

Струва си да разберем един прост факт - всъщност ограничено е не толкова времето, колкото енергията, чието ежедневно количество е ограничено. Тази енергия няма да е достатъчна за всичко и за всички, затова трябва да избирате разумно.

Припомнете си известния експеримент с камъните и пясъка: когато сложите в буркан големи камъни, след това малки, а накрая изсипете отгоре пясък, всичко ще се намести без остатък. Но ако се опитате да сложите тм първо пясък, след това малките камъни, а отгоре – големите, с изненада ще разберете, че те просто не се побират в буркана. Направете аналогия: ако позволите на малките и маловажни неща да заемат по-голямата част от живота ви, няма да имате достатъчно енергия за големите неща - нещата, които наистина имат значение за вас.

"Помислете за следното: ако в банковата си сметка имате 86 400 долара и някой ви открадне 10, ще се обидите ли дотолкова, че да похарчите останалите 86 390 долара, за да се опитате да си отмъстите? Не мисля, че е така. Така че ето какво следва... Всеки наш ден се състои от 86 400 секунди. Не позволявайте на нечии отрицателни 10 секунди да отровят оставащите ви 86 390." - неизвестен автор.

Когато се притеснявате, тревожите и безпокоите за това, което казват и пишат другите хора, когато позволявате чуждото мнение да влияе на думите и действията ви, когато давате всичко от себе си на работа, която не „връща“ нищо в замяна, когато се опитвате да "спечелите" нечия любов... Вие сами, със собствените си ръце, разваляте живота си. И то не с помощта на грандиозни трагични постъпки, а чрез дребни моменти, всеки от които ви лишава от власт над собствения ви живот и енергия.

Ако искате да разберете къде ще бъдете след 5 години, погледнете какво правите всеки ден. Ако искате да знаете как ще се чувствате след 5 години, разгледайте внимателно за какво мислите тук и сега.

Вашето време и енергия са най-ценната ви валута. Добре инвестираното време носи много по-голяма възвръщаемост от най-добрия депозит. Колкото повече време и енергия изразходвате разумно, толкова повече ще получите в замяна.

Източник: cluber.com.ua