Съзнателна любов или зависимост

14 януари 2019 г., 18:02
2449

Този материал ви допада? Последвайте психолога Виктория Дякова в нейната официална Facebook страница.

Илюстрация: Amka Artist / Shutterstock

Всеки човек копнее за любов. Създадени сме от нея и тя изначало ни е нужна, за да оцелеем в този свят.

Още като се роди, бебето има нужда от любовта дори повече от храна. Майчината и бащината прегръдка, допирът до кожата са от жизненоважно значение за оцеляването на бебето. Това да усети миризмата ви, да слуша познатия глас на мама и тати, е много важно, за да се почуства искано, прието, обичано. Затова и говоренето на бебето, още когато е в корема на мама, е препоръчително, даже задължително, за да опознава гласовете ви. И когато преживее промяната на средата, от корема - навън, първото , което ще чуе, да са познатите гласове.

С минаването на годините, за съжаление, не всеки има щастието да продължава да усеща тази изначална обич, ласки и подкрепа от родителите си. Тогава започва да усеща дефицит на любов. При някои хора това става още от съвсем малки. За да запълни човек тази липса, търси любов вън от себе си, обикновено от партньор. Това реално е и начинът, по който изграждаме нереалистични очаквания към партньора ни. Смятаме, че той е длъжен да запълни тази наша липса, че той трябва да ни накара да се почувстваме обичани и щастливи.

За съжаление, тогава създаваме така наречените в психологията връзки на зависимост или зависима любов. В такива връзки съответно единият човек (или и двамата) поставя отговорността за своето щастие в ръцете на другия и ако другият изчезне, то “Аз не съм цял”! И хоп - фрустрация! Застиване в болката. Ето, затова в училище трябва да се преподава Животът и Любовта много повече от която и да е било друга наука.

Много е важно да разберем, че отговорността за това как се чувстваме е само и единствено наша. Трябва да се научим да обичаме себе си, да си даваме любов толкова и по такива начини, по които бихме искали да я получаваме отвън; да се ценим и уважаваме, когато даваме това, сами на себе си, ще получаваме от другите същото и междувременно няма да бъдем зависими от тях. Тоест обявете пълна съзидателност - отговорността за мен е моя!

Съзнателната любов е тази, към която би било прекрасно да се стремим. Тя се случва, когато всеки обича себе си, всеки поема отговорност за собствените си чувства, дарява обич и грижа на собствено си Аз и на другия.

Едно от най- важните неща, за да бъде любовта съзнателна, е спазването на обещания.

Винаги, винаги спазвайте обещанията си един към друг, В противен случай ще ви излезе прескъпо в един по- късен етап. Много голям процент от двойките, които се разделят, посочват като един от основните проблеми неспазването на обещания. 

В основата също на съзнателната връзка / любов стои споделянето на истината, истината за вашите страхове, истината за корените на проблемите, които изплуват в хода на връзката, истината за това, как се чувствате във всеки един момент и от всяко действие/реакция на вашия партньор. Целта е тя да преминава в пълна отдаденост към другия, откритост и споделяне на най- съкровените страхове и желания, без осъждане, без отхвърляне, а само пълно приемане на другия такъв, какъвто е. 

В тази любов единият партньор не седи по-високо от другия, те са равнопоставени. В този случай, казвайки истината за своите проблеми и страхове, освождавате много заблокирана енергия, която автоматично изстрелва връзката на едно по-високо ниво, ниво на дълбока интимност и истинска любов с и към другия, а не просто зависимост от него. Това е градивно и за самите вас като личност, защото осъзнавайки, че сами създавате отношенията си, такива, каквито са, изхождайки от своите несъзнателни чувства, модели, закодирани в подсъзнанието ви, то наистина това е смела крачка в личностното ви развитие.

С обич,
Виктория Дякова

Ключови думи:
Коментари