Точно както и Вселената нашите мозъци може да се окажат ”програмирани” да увеличават максимално безредието, по подобие на принципа на ентропията, и нашето съзнание може да се окаже просто страничен ефект от това.

Борбата за разбиране на съзнанието, нашата способност да осъзнаваме себе си и средата си, продължава от хилядолетия. И въпреки, че съзнанието е ключов компонент от това да бъдеш човек, учените все още не разбират добре откъде идва и защо го имаме.

Но ново изследване на учени от Франция и Канада предлага нова хипотеза: съзнанието възниква естествено като резултат от дейността на нашите мозъци да максимизират тяхното информационно съдържание. С други думи, съзнанието може да се окаже страничен ефект от движението на нашите мозъци към състояние на ентропия.

Ентропията е термин, който описва развитието на една система от състояние на подреденост към състояние на неподреденост.

Екипът от учени от университета в Торонто и Парижкия университет Декарт са използвали вероятностната теория статистическа механика за да моделират мрежи от неврони в мозъците на девет души, включително седем, които са имали епилепсия.