Раждането на дете почти винаги се превръща в тест за връзката и показва колко добре могат да взаимодействат новосъздадените родители и как се справят с трудности.
Просто казано, попълнението в семейството перфектно демонстрира основното – дали сте заедно като двойка или все още всеки сам.
Често възникват ситуации, когато единият се отдава изцяло на грижите за детето, докато другият се отдалечава и се „спасява“, криейки се зад работа, хоби, спорт, умора ...

Ето някои от най-често срещаните проблеми, които – ако не се вземат мерки навреме – могат да доведат до развод.
Коментира ги семейният психолог Олга Романив.

Особено трудно е за тези, които стават родители скоро след брака - например през първата или втората година. Те влизат в капана на така начената „криза на първата година“, която определено се влошава и задълбочава след раждането на бебето. Тъй като раждането на дете само по себе си е стресова ситуация.
Така проблемите и недоразуменията между младите родители, които все още не са много готови за съвместен живот, се умножават.

Промяна на статуса - от любовници към родители
Двойката вече не обсъжда кой филм да гледа вечерта или къде да отидат. Бебето и неговите нужди са на първо място, а всичко останало остава на заден план. Естествено, жената има по-малко време и за себе си, и за партньора. Така и двамата започват да се оплакват от липса на внимание и от намаляване на интереса към интимния живот. И от страстни любовници двамата се превръщат в родители, но не всеки е готов за това.
Някой възприема ситуацията спокойно и разбира, че това са временни трудности, които трябва да преодолеят заедно. Друг страда от липса на внимание и започва да го изисква.
Ситуацията се влошава, ако човек не е достатъчно зрял и не е готов за сериозни промени. Той може да направи изводи за себе си, че семейният живот не се е получил, че той е бил измамен по някакъв начин, че са си обещали да се обичат завинаги, а сега цялото внимание е насочено към детето. И вместо да решат проблема, да го обсъдя и да предприемат някакви съвместни мерки, двамата използват напълно различни тактики - от манипулация до предателство - традиционен начин за разрешаване на всички проблеми в брака.

Жената е натоварена с всичко
Друг спорен момент е разпределението на отговорностите в младото семейство. Финансовият въпрос също може да стане особено остър.
Ако по-рано двойката е имала общ бюджет на база 50/50 и е управлявала доходите си, а домакинските задължения са били основно за жената, сега предишните споразумения в идеалния случай трябва да бъдат преразгледани. Защото за известно време по обясними причини жената няма как да участва в общия бюджет, а и спешно се нуждае от помощ и в домакинската работа.
Липсата на взаимодействие, неспособността за преговори и обсъждане на чувствителни въпроси в тази ситуация може да направи лоша услуга.
Най-лошият вариант е двамата да запазят всички предишни споразумения без никакви промени.
Освен това много често цялата отговорност за детето пада върху майката, която е принудена да работи, въпреки че е в отпуск по майчинство или да взема пари назаем от приятели и от родителите си.
Това е ярък пример, че двамата не са подготвени за съвместен живот.

Помощ от бабите
На помощ на младото семейство обикновено идват бабите. И основният проблем тук, разбира се, не е, че едно семейство с дете има нужда от помощ - това е обективна реалност, а че включването на бабите почти винаги е конфликт на интереси, повод за разногласия и манипулации.
Бабата, която поема твърде много задължения, се заема с възпитанието не само на новородено, но и на дъщеря си, зетя / снахата.
Наистина понякога това е „помощ“, за която ще трябва да плащате с нервите си по един или друг начин в бъдеще.
Причината за такива ситуации е почти винаги една и съща – младите не са подготвени за появата на дете, искат да продължат да живеят както преди и да намерят някой, на когото да прехвърлят отговорността.

Новите родители