Дали той или тя е човекът? Човекът, когото ще представите на родителите си, с когото ще живеете заедно, ще създадете семейство? Няма как да не си зададете този въпрос в определен момент от връзката.

Разбира се, че вие се интересувате от съдбата на връзката си. Психолозите също се интересуват. Има ли някакви признаци, по които може да се предвиди накъде отива една връзка? Обикновено учените измерват по един аспект от връзката в определен момент и гледат как се съотнася с развитието на връзката след месеци или години. Например, ако двойките изпитват скука на моменти, са склонни да не са доволни от връзката си девет години по-късно.

Други учени обаче смятат, че измерването на един показател в един определен момент не е толкова надеждно, поради което използват различна стратегия. Те са убедени, че кривата на възходите и спадовете в течение на връзката е много по-показателна от чувствата в случайно взет момент.

Има дни, в които имате чувството, че ще живеете щастливо заедно, докато смъртта ви раздели, и други, в които сте убедени, че щастливо и заедно не работят в бъдеще време. Изследователите наричат това усещане „готовност за брак“ и измерват равнището на този показател в течение на връзката.

Браян Оголски и колегите му са интервюирали 376 двойки в средата между 20-ата и 30-ата си година и съставят графики как се е променяла готовността им за брак с времето.

Те установяват, че двойките, при които има драматични възходи и падения, са два пъти по-склонни да се разделят по-късно в сравнение с всички останали. Колкото по-плавна и трайно покачваща се е кривата на изменение, толкова по-вероятно е партньорите да останат заедно и да си кажат заветното "да".