На 2 юни 2016 г. Националната художествена галерия ще открие авторската изложба на американския художник Стивънс Вон – „Нов живот за цвета“. Селекцията от уникални творби ще представи за първи път в България впечатляващи шедьоври, създадени с уникална капкова техника, която смесва мастило с вода върху хартия. В основата на тази техника цветовете се създават с помощта на непрекъснато течаща вода. Куратор на изложбата е Масимо Скаринджела.

Артистичният стил на Стивънс Вон изгражда връзката с живота под формата на митичен ритуал. Вследствие на придобития в Китай и Япония опит, художникът променя възприемането си за света – отвъд естетичната експресия, към фантастични и скрити пластове. Той се обръща към своите корени, към вътрешния си свят, подбирайки идеалния жест, идеалната форма, които да бъдат пресъздадени, цветовете, които да бъдат показани и приказните символи, които да бъдат откроени: „Мистерията е моята същност. Наследих един свят на хаос. Ритуалите създават чувство за ред в живота ми. Завладян съм от тях. Моите най-съкровени ритуали са свързани с водата”.

Стивънс Вон винаги използва капковата техника, която не е нанасяне на цвета по стандартния начин. Напротив, означава оставяне на всяка капка цвят да следва своя естествен ход, а промените в свободно разливащата се струя да създават различни фигури. Капката може да се разпадне на малки капчици, може да се разлее или както в последните му творби – гънките на хартията да се превърнат в граници на цветните изображения. Често няма сюжет, който да бъде разказан. Художникът се ръководи само от непрекъснатото и постепенно пътешествие на цвета, разреден с вода, което ускорява движението по чистите полета на любимата му хартия, като израз на търсенето на нещата такива каквито са, така както съществуват.

Изложбата „Нов живот за цвета“ е отворена от 2 юни до 10 юли 2016 г. в Националната художествена галерия в София.

Gallery
Gallery
Gallery
Gallery