Гений, визионер, изпълнителен директор на една от най-влиятелните и мощни технологични компании в света. Човекът, на когото дължим появата на продукти като музикалния плейър iPod, смартфона iPhone и таблета iPad, които до ден днешен остават без реална конкуренция.

Стив Джобс. Загубихме го на 5 октомври 2011 г. Отиде си само на 56 г. от дихателна недостатъчност, причинена от рак на панкреаса, с който се бори 7 години.

Apple се прости със своя лидер, който я създаде от нищото и я ръководи 14 години. Светът – с един истински гений.

Но какво всъщност знаем за него?

Ето накратко широко известното. През 1976 г. основава Apple заедно със Стив Возняк в гаража на родителите си и изиграва ключова роля в развитието на персоналните компютри. Всички сме чували историята за това как през 1985 г. Джон Скъли, тогавашният изпълнителен директор, го принуждава да напусне Apple, което води и до нейното западане. Джобс основава своя собствена компания, наречена NeXT. През 1996 г. Apple я купува, което вкарва Стив отново в играта. През 1997 г. заема поста изпълнителен директор на Apple и постепенно извежда компанията до това, което е днес.

Има и много неща, които дори не сте чували за легендарния американец. Затова ви предлагаме някои от най-любопитните факти от живота му.

Пакостник в пълния смисъл на думата.

Стив не бил сред най-послушните деца в училище. В трети клас бил един „малък ужас“ по негови собствени думи. Джобс признава в интервю пред списание „Плейбой“, че пускал змии в класната стая, както и малки бомбички, с което направо тероризирал както учителите, така и съучениците си.

Неговата склонност към шеги продължава и години по-късно. През 2007 г. в рамките на презентацията на iPhone той използва смартфона, за да се обади в Starbucks и да поръча 4 хил. кафета за вкъщи.

Стив Джобс е наполовина сирийски мюсюлманин.

Не е тайна, че Джобс е осиновен. Самият той го е заявявал неведнъж. Името на неговия истински баща е Абдулфатах Джандали. Сириецът заминава да учи в Уисконсин и се влюбва в американската студентка Джоан Шийбъл, но нейните родители са твърдо против връзката им. Когато момичето забременява, ражда тайно в Сан Франциско и дава детето за осиновяване.
Сред списъка на чакащите са Пол и Клара Джобс. Джоан обаче не иска да повери детенцето си на обикновени служители. Пол не е завършил гимназия, а Клара няма висше образование. Мечтата на биологичната му майка е един ден синът й да завърши университет. В крайна сметка обаче Джоан се съгласява да го повери на Пол и Клара, които й обещават, че ще направят всичко, което е по силите им, и влагат всичките си спестявания в тази насока.

Gallery

Guliver / Getty Images