Стив Джобс: неизвестното за една легенда

12 октомври 2016 г., 18:40
2390

Guliver / Getty Images

Гений, визионер, изпълнителен директор на една от най-влиятелните и мощни технологични компании в света. Човекът, на когото дължим появата на продукти като музикалния плейър iPod, смартфона iPhone и таблета iPad, които до ден днешен остават без реална конкуренция.

Стив Джобс. Загубихме го на 5 октомври 2011 г. Отиде си само на 56 г. от дихателна недостатъчност, причинена от рак на панкреаса, с който се бори 7 години.

Apple се прости със своя лидер, който я създаде от нищото и я ръководи 14 години. Светът – с един истински гений.

Но какво всъщност знаем за него?

Ето накратко широко известното. През 1976 г. основава Apple заедно със Стив Возняк в гаража на родителите си и изиграва ключова роля в развитието на персоналните компютри. Всички сме чували историята за това как през 1985 г. Джон Скъли, тогавашният изпълнителен директор, го принуждава да напусне Apple, което води и до нейното западане. Джобс основава своя собствена компания, наречена NeXT. През 1996 г. Apple я купува, което вкарва Стив отново в играта. През 1997 г. заема поста изпълнителен директор на Apple и постепенно извежда компанията до това, което е днес.

Има и много неща, които дори не сте чували за легендарния американец. Затова ви предлагаме някои от най-любопитните факти от живота му.

Пакостник в пълния смисъл на думата.

Стив не бил сред най-послушните деца в училище. В трети клас бил един „малък ужас“ по негови собствени думи. Джобс признава в интервю пред списание „Плейбой“, че пускал змии в класната стая, както и малки бомбички, с което направо тероризирал както учителите, така и съучениците си.

Неговата склонност към шеги продължава и години по-късно. През 2007 г. в рамките на презентацията на iPhone той използва смартфона, за да се обади в Starbucks и да поръча 4 хил. кафета за вкъщи.

Стив Джобс е наполовина сирийски мюсюлманин.

Не е тайна, че Джобс е осиновен. Самият той го е заявявал неведнъж. Името на неговия истински баща е Абдулфатах Джандали. Сириецът заминава да учи в Уисконсин и се влюбва в американската студентка Джоан Шийбъл, но нейните родители са твърдо против връзката им. Когато момичето забременява, ражда тайно в Сан Франциско и дава детето за осиновяване.
Сред списъка на чакащите са Пол и Клара Джобс. Джоан обаче не иска да повери детенцето си на обикновени служители. Пол не е завършил гимназия, а Клара няма висше образование. Мечтата на биологичната му майка е един ден синът й да завърши университет. В крайна сметка обаче Джоан се съгласява да го повери на Пол и Клара, които й обещават, че ще направят всичко, което е по силите им, и влагат всичките си спестявания в тази насока.

Стив обаче така и не получава висше образование. Само след един семестър в Рийд Колидж в Орегон той прекъсва обучението си. Става един от първите 50 служители в Atari и дори работи върху продължение на легендарната игра Pong само за да може няколко години по-късно да основе Apple. Преди това да се случи обаче,

той решава да стане будист и през лятото на 1974 г. заминава за Индия

заедно с един от най-добрите си приятели от Рийд Колидж. Стив е твърдо решен да изучава спиритуализъм и екзистенциализъм и да се запознае с Ним Кароли Баба - учител, практикуващ бхакти-йога и личен гуру на Рам Дас. За нещастие пристига твърде късно – Баба вече е мъртъв. В крайна сметка Джобс се завръща в САЩ. Но с обръсната глава. Започва да взема LSD – „едно от двете или трите най-важни неща от живота му“, казва Джон Маркоф, репортер от „Ню Йорк Таймс“. Нещо повече – мнозина са убедени, че неговото визионерство е било подхранено именно от този наркотик, който е приемал в ранните си години.

Един калкулатор и един хипарски микробус – ключовете към успеха.

Откъде в крайна сметка Джобс намира пари, за да стартира бизнес? През 1975 г. той убеждава своя приятел Стивън Возняк, че един напълно комплектован, евтин и лесен за употреба компютър ще бъде достатъчно търсен. За да го реализират, двамата продават най-ценните си притежания. Возняк – своя транзисторен калкулатор, който на 13-годишна възраст му носи първа награда на местно техническо изложение. Джобс – своя хипарски микробус Volkswagen. Така те събират 1300 долара, залавят се за работа и сглобяват Apple I в гаража на Стивън. Едно истинско инженерно постижение за времето си.

Возняк се опитва да го предложи на своите тогавашни работодатели от Hewlett-Packard, но те му отказват под претекста, че няма да има достатъчно пазарно търсене на подобен продукт. В крайна сметка двамата се договарят с Пол Теръл – собственик на Byte Shop, един от първите специализирани компютърни магазини. Продават му 175 комплекта на цена от 500 долара и заработват чиста печалба от около 44 хил. долара. Един безспорно отличен старт.

Роналд Уейн – третото колело.

Всички знаем, че Джобс основава Apple Computers през 1976 г. заедно със Стив Возняк. Това, което е по-малко известно, е, че е имало и трети член на компанията - Роналд Уейн. Само след две седмици обаче той решава да напусне и получава еднократно заплащане в размер на 800 долара за своя дял в акциите. Ако беше останал в Apple, днес делът му щеше да е 22 млрд. долара.

Джобс е страдал от дислексия.

Кой би предположил, че толкова харизматична личност като него е неспособна да чете и разбира прочетеното? Дори този негов проблем обаче не му е пречил да управлява и ръководи компания за милиарди долари. Нито пък да бъде гений по свой собствен начин, подобно на Александър Греъм Бел, Алберт Айнщайн и Хенри Фонда, които също са страдали от дислексия.

Една малка компания на име Pixar.

През 1986 г. Джобс купува компютърното подразделение на Джордж Лукас за 10 млн. долара. Преименува анимационното студио на Pixar и сключва сделка за дистрибуция с Disney. Като изпълнителен директор на Pixar Джобс популяризира компютърната анимация с култови филми като „Играта на играчките“, „Животът на буболечките“, „Таласъми ООД“ и „Търсенето на Немо“. Успехът на продукциите е огромен и през 1995 г. той прави компанията публична.

През 2006 г. Disney купува Pixar за 8,06 млрд. долара. Джобс се превръща в най-големия акционер в Disney и получава място в борда на директорите.

Убеждава изпълнителния директор на Pepsi да поеме ръководството на Apple.

„Кое предпочиташ – да продаваш подсладена вода през целия си живот или да промениш света?“, казва Стив Джобс на Джон Скъли.

Получава заплата от 1 долар.

Най-прехваленият изпълнителен директор в света получава най-скромната годишна заплата – един американски долар. Акциите, които притежава в Disney обаче, му носят по 48 млн. долара на година.

Защо носи постоянно черно поло?

Когато през 80-те години на миналия век Джобс посещава Япония, се среща с шефа на Sony Акио Морита. Изпълнителният директор на Apple е впечатлен от факта, че всички служители на японската компания носят униформи. На въпроса защо шефът на Sony му обяснява, че след войната хората не са имали пари за дрехи и повечето компании в страната са били принудени да дадат на своите работници някакви дрехи. С годините тези униформи придобиват свой собствен стил и същевременно се превръщат в характерен начин на обвързване на служителите с компанията. Особено за фирми като Sony.

Джобс решава да въведе подобна практика и в Apple. Със създаването на униформите се наема дизайнерът Исей Мияке, под чиято ръка излизат и дрехите на служителите в Sony. „Върнах се от Япония, показах няколко варианта на хората в компанията и казах, че би било чудесно, ако всички носим тези жилетки – спомня си Джобс. – Всички направо ме освиркаха. Идеята въобще не им хареса.“

Междувременно обаче Джобс се сприятелява с Мияке и решава да си направи своя собствена униформа. „Помолих го да ми изработи от онези черни поло блузи, които ми допадаха. А той уши стотици… Имам си от тях до края на живота ми.“

Сестра му е Симпсън!

Негова биологична сестра е популярната писателка Мона Симпсън, която се появява на този свят вследствие на разпадналия се през 1957 г. брак между Джоан и Джандали. По нейния бестселър Anywhere But Here е заснет филмът „Някъде на Запад“ със Сюзън Сарандън и Натали Портмън. На 27-годишна възраст Мона кани Джобс на премиерата на книгата си и му разкрива, че е негова сестра. По-късно тя се омъжва за сценариста на анимационния сериал „Семейство Симпсън“ Ричард Апъл, който кръщава майката на главния герой Хомър на жена си.

Умира погрешка през 2008 г.

Стив Джобс вероятно е единственият технологичен бос, който има нещастието да прочете собствения си некролог, разпратен поради техническа грешка от финансовото издание „Блумбърг“ до абонатите. На продуктово представяне месец по-късно Джобс цитира Марк Твен, казвайки, че съобщенията за неговата смърт са силно преувеличени.

Автор: Владимир Тодоров

Ключови думи:
Коментари