Какво изпитвате, когато си спомняте щастливите мигове от вашето детство? Най-вероятно прилив на нежна топлота в сърцето. Днес науката потвърждава, че сърцето притежава силно енергийно поле. Институтът по математика на сърцето, уважавана институция, чийто труд е признат от Станфордския университет, е установил, че сърцето образува около нас електромагнитно поле с диаметър 50-60 см, което е 5000 пъти по-силно от електромагнитното поле на мозъка. Показателят, който отчита емоционалното ви състояние, са нарича „вариабилност на сърдечната честота“. С нея се измерват промените на интервалите между синусовите съкращения. С помощта на ЕКГ изследователите от Института по математика на сърцето са открили, че схемата, по която работи сърцето на щастливите хора, изглежда различно от тази, по която работят сърцата на сърдитите, тъжните и разочарованите.

Отрицателните емоции вредят на сърцето и са причина за неравномерния му ритъм. Когато сте ядосани или разтревожени, в кръвта се отделя хормонът на стреса кортизол и сърцето ускорява ударите си. Повишава се и нивото на холестерола и кръвното налягане. И обратно, когато се чувствате благодарни, любящи и емоционално уравновесени, допринасяте за равномерния  сърдечен ритъм.

Според резултатите от изследване, публикувани от Института по математика на сърцето, равномерният сърдечен ритъм увеличава секретирането на хормони с положително влияние, като забавящия стареенето DHEA, нормализира кръвното налягане, подобрява когнитивните способности и подсилвал имунната система. А учени от университета на Кентъки проучили дневниците на 180 монахини, водени от тях в младостта им, и открили, че сестрите, изпитвали по-положителни емоции, са живели средно със 7 години повече от онези, подвластни на негативни чувства. Извод: положителните емоции не само създават добро настроение, но и удължават живота!

Любов и страх

Човешките емоции могат да се разделят на две групи: любов и страх. Всички видове любов, като признателност, прошка, състрадание и разбиране разширяват енергията на сърцето и предизвикват редовни сърдечни вълни. Докато всички видове страх – гняв, униние, обида и чувство за вина – свиват енергията му и пораждат нередовен сърдечен ритъм. Във всеки даден момент или страхът, или любовта управляват живота ви и провокират състояние на щастие или нещастие. Учените от Института по математика на сърцето са установили, че когато хората се концентрират върху емоции като признателност, любов и благодарност, могат самоволно да променят сърдечния си ритъм към по-добро. Това означава, че стига да искате, можете по всяко време да разширите енергията на сърцето си.