Американският президент Теодор Рузвелт е казал, че сравнението е крадецът на радостта. И до днес обаче ние не спираме да се сравняваме с другите – с техните успехи, постижения и притежания. Повечето от нас осъзнават, че това вреди на нашето самочувствие и ни прави по-неуверени. Защото тогава продължаваме да го правим?

Отговорът се крие във факта, че правенето на сравнения е напълно нормална функция на нашия мозък. Според Теорията за социално сравняване, ние се съпоставяме с останалите, за да си изградим представа за собствената си стойност като човек и да стимулираме личното си развитие и самоусъвършенстване. За съжаление обаче тези сравнения често имат негативен ефект, особено за хората, които така или иначе имат ниско самочувствие.

Фактът, че ни карат да се чувстваме зле обаче не е единствената причина да избягваме сравненията. Ето няколко други:

Всички тръгват от различни стартови позиции

Има ли смисъл да се сравнявате с ваш приятел, които играе тенис от 10 години, ако вие сте започнали да практикувате спорта преди 1 месец? Не може да сравнявате резултати, напредък и успех ако стартовите позиции също не са еднакви – а те почти никога не са.

Всеки е различен и има специфични таланти

Някои хора просто имат по-висок коефициент на интелигентност по рождение. Други имат супер бързи рефлекси. Трети са спечелили генетичната лотария и са готови за модните подиуми, без да полагат особени усилия. Други имат афинитет към изобразителното изкуство. Всички един от нас разполага комбинация от качества и способности, която е характерна само и единствено за него. Да се сравняват с хора, които имат напълно различни таланти, е като да сравнявате ябълки с портокали.

Всеки разполага с различни ресурси

Ако искате да се научите да свирите на цигулка и баща ви е известен и заможен цигулар, то вие имате огромно предимство пред човек, който идва от бедно семейство без никакви връзки с музикалния свят. Няма смисъл да се сравнявате с хора, за чиито живот не знаете нищо.

Винаги има някой по-добър

При световно население от близо 8 млрд., много малко са хората, които могат да се похвалят с това, че са най-добрите в нещо. Трябва да изпреварите доста хора, за да си заслужите подобна репутация, така че какъв е смисъла да се сравнявате с вашия приятел, съсед или който и да е било друг.

Ето няколко неща, които може да направите, вместо да се сравнявате с другите:

Сравнявайте себе си със себе си

Научете се да обръщате повече внимание на прогреса, който сте постигнали с времето. Отбелязвайте всичките си успехи и постижения. Ако вървите в правилната посока, винаги имате причина да сте доволни. Старайте се да бъдете най-доброто си Аз.

Ограничете времето, което отделяте на социалните мрежи

На теория основната цел на социалните мрежи е да свързват хората. В действителност много често те правят точно обратното, тъй като вашите „приятели“ споделят с вас само това, което искат да видите. В резултат на това вие получавате една лента от подбрани моменти, която представя живота на останалите като безгрижна и безпроблемна идилия, създавайки у вас чувството, че вашият живот не струва.  Това няма нищо общо с истината, така че не си губете времето с подобни сравнения.  

Използвайте чуждия успех като източник на мотивация и вдъхновение, а не на завист

Проучете как най-успелите хора са стигнали до позицията, на която се намират в момента. Разберете на какво се дължи техния успех и използвайте научените уроци за да разкриете пълния си потенциал.

Ейми Кан за FastCompany.com

Източник: Мениджър Нюз