Проучванията сочат, че най-честата причина за чувството на несигурност и неудовлетвореност е неумението на човек да живее живота си качествено и пълноценно. Ето как да се насладим на този прекрасен, шарен, разнообразен свят в 10 лесни стъпки.

1. Влезте в ролята на ученик.

Отделете поне 30 минути на ден, за да научите нещо ново. Няма как да се развивате като личност и като професионалист, ако не надграждате себе си. Светът се променя с всяка изминала секунда.

2. Възстановете приятелство.

Има ли човек, с когото сте си развалили отношенията и когото избягвате? Ако наистина ви е бил близък, помислете как да възстановите приятелството си. Ще се почувствате много добре и ще осъзнаете, че всъщност ви е липсвал.

3. Оставяйте бакшиш.

Ако сте прекарали приятен обяд в приятна компания и с добро обслужване, оставете бакшиш. Ще знаете, че сте зарадвали някого и сте му показали, че сте оценили вниманието и професионализма му.

4. Продължете напред.

Животът е кратък и е пълен със ситуации, които не можем да контролираме. Нека всеки ден успявате да се отърсите от тревогите си поне за едно нещо, което не зависи от вас. Продължете напред!

5. Прощавайте.

Прошката е трудно нещо. Най-трудно е обаче да простите на себе си. Никой не обича да прави грешки, но важното е в какво ги превръщаме – в полза или окови.

6. Проявете снизходителност. 

Не бъдете толкова взискателни към хората около себе си. Опитвайте се по-често да им влезете в положението и да бъдете благодарни за това, което получавате, а не недоволни за това, което не ви дават.

7. Имайте вяра.

Доверете се на инстинкта си и направете нещо, за което се колебаете от дълго време. Дори да се окаже грешка, ако не опитате, рано или късно ще съжалявате.

8. Консултирайте се със специалист.

Гугъл е супер, но решенията на живота ви не са написани по форумите. Когато става дума за нещо наистина важно, консултирайте се със специалист, вместо да се ровите в интернет. Особено когато се отнася до здравето ви.

9. Пътувайте.

Изберете място, на което не сте били преди. Поставете си за цел всяка година да посещавате нова държава и всяка година да се връщате поне на едно място, което силно ви е впечатлило.

10. Влезте в ролята на учител.

Ако сте научили нещо ново тази седмица, разкажете го на някого. Всеки учител ще ви каже, че е станал такъв не в университета, а когато е влязъл в класната стая. Най-добрият начин да запомните и да осмислите едно преживяване е, като го споделите с друг.

Цветелина Велчева по материали от success.com