Когато става въпрос за създаване на добро впечатление, социалните хамелеони нямат равни. Те не се колебаят да прибягнат до емоционален меркантилизъм, при който умело прикриват собствените си чувства, мисли и мнения, за да бъдат приети и да получат одобрението на другите. А това поведение, разбира се, има сериозни странични ефекти върху самочувствието.

"Този, който поема отговорност за живота си, получава свободата да бъде себе си" - Жан-Пол Сартр.

Да бъдеш себе си не е лесно. Страхуваме се от това "какво ще кажат хората", страхуваме се да не бъдем разочаровани и да не привлечем вниманието върху себе си. Стремим се да оправдаваме очакванията на другите, но в края на краищата се оказва, че някъде по пътя сме се изгубили и вече не сме това, което искаме да бъдем.

Животът в обществото ни принуждава да се приспособяваме към него. Всеки знае това. Но не бива да забравяме, че най-важното е да се научим да бъдем личност, а не характер.

Да бъдеш личност означава да умееш да уважаваш другите хора с всичките им особености, гледни точки и качества. Означава също така да бъдеш честен, без да размиваш границите на личността си или да се отказваш от ценностите си заради желанието да бъдеш приет.

Социални хамелеони и психологически жертви

Социалният психолог от Университета в Минесота Марк Снайдър е експерт в изследването на универсалната нужда от социално приемане. Ученият споделя с нас един интересен аспект на разглеждания проблем. Оказва се, че социалните хамелеони са изключително нещастни хора.

Помислете за момент и си представете човек, който ежедневно се насилва да бъде някой, който не е само за да може да се хареса на другите.

За да се случи това, би трябвало да свикнете да мислите, чувствате и правите нещата по различен начин. Ще ви се наложи да живеете в постоянно противоречие, балансирайки между истинската си същност и публичната си маска. Да се смееш, когато не се смееш. Да бъдеш обсебващ.

А това е почти обсесивно поведение: човек постоянно се опитва да направи добро впечатление, което рядко създава силни и добри връзки. Нещо повече, то обикновено води до истинско психологическо изтощение.

Не бива да забравяме, че за да имитира другите, социалният хамелеон трябва да спазва всички видове социални норми. Да забелязва или разчита директните и индиректните послания, които се появяват около него. Не само да имитира, но и да демонстрира невероятна и убедителна гъвкавост.

Да бъдеш винаги "правилният" човек означава, че трябва да предвиждаш реакциите на другите и постоянно да следиш техните социални дейности, като адаптираш поведението си към тях в името на постигането на желания ефект. На фона на всичко това емоционалното изтощение е неизбежно.

За истинските социални хамелеони всички средства са добри. Те са готови да пожертват своята чест, принципи и дори ценностната си система, за да постигнат успех. И всичко това в името на интеграцията в групата или нейното признание. Преструвката и честата смяна на ролите обаче никога няма да помогнат за създаването на истински отношения, за добри приятели и постоянен партньор, с когото можете да бъдете себе си, без да се криете под маска.

Социални хамелеони или социални зебри - изберете сами

Има професии, които, независимо дали ни харесват или не, изискват от нас да бъдем хамелеони, за да оказваме влияние, да съблазняваме, да привличаме клиенти, да печелим доверие и дори да манипулираме. Да вземем за пример работата в областта на политиката, правото, маркетинга, рекламата, театъра и дипломацията - преструването тук е синоним на оцеляване и дори на триумф.

На всички ни се е налагало да бъдем социални хамелеони в един или друг момент. Д-р Марк Снайдър обаче твърди, че ако човек наистина се стреми към емоционално благополучие, мъдрост и вътрешно равновесие, трябва да се научи да бъде "социална зебра".

Независимо от това къде се намира зебрата в даден момент или кой или какво е до нея, такъв човек никога не се променя (и райетата му остават същите).

Малко неща могат да се сравнят по непродуктивност и досада с опитите да се харесате на всички около вас и да се превърнете в онова парче от мозайката, което пасва на всеки пъзел, или в гайката, която е подходяща за всеки механизъм. Това умение едва ли може да се нарече добро или здравословно.

Източник: cluber.com.ua