Обикновено последното нещо, което искате да правите, когато сте на почивка, е да водите служебни разговори по телефона, пише Silicone Republic.

И действително имате пълното право да отбягвате мобилната слушалка, защото ново проучване сочи, че служебните обаждания по време на ваканция могат да причинят повече стрес, отколкото скок с бънджи.

Резултатите са от нова анкета на ирландската компания OnePoll.

От нея личи, че 84 процента от хората в Ирландия са получили обаждане по служебен повод, когато е трябвало да са в отпуска. Закономерно те считат, че обаждането от шефа или колегата създава огромно напрежение в този иначе спокоен период.

9 процента от анкетираните твърдят, че обаждането е било, за да ги питат кога се връщат на работа. В 29 процента от служебните обаждания въпросът е докъде е стигнала работата по даден проект, а в 28 - къде точно сте записали документа, по който сте работили преди това.

Успоредно с анкетата е проведено и невропсихологично изследване, което измерва реакцията на човешкото тяло при стрес. От него личи, че служебните телефонни обаждания, имейли и кратки съобщения предизвикват повече стрес от скок с бънджи, кавга с близък човек или попадане в задръстване.