Колко често ви се е случвало да се приберете вкъщи и внезапно да изгубите небивалия ентусиазъм, с който сте се хвърлили към дадена вещ само преди два часа в магазина? Следващия път помислете добре, преди да си губите разсъдъка и да се самоубеждавате, че покупката е не само изгодна, но е изключително необходима. Ето няколко ситуации, в които човек купува неща в момент на умствено затъмнение.

1. Купувате си нещо ново – прекрасна дървена маса, страхотна изработка, първо качество. Скъпа е, но си казвате, че се живее веднъж. След това обаче се прибирате вкъщи и осъзнавате, че старите ви столове никак няма да отиват на прекрасната нова маса. После пък установявате, че и килимът е позахабен и никак няма да върви. А така като се замислите, и пердетата на прозорците са за смяна, да не говорим за дамаската на дивана. Ето ви една ужасна ситуация, в която неволно сте попаднали, купувайки в момент на умопомрачение нещо, което на практика не само че ви е излишно, но и изобщо не подхожда на интериора ви. Оттук следват две неща – или се виждате принудени малко по малко да подновите и всичко останало в стаята или дома си, или преставате да изпитвате радост от страхотната маса.

2. Купувате си страхотна рокля, която в магазина ви изглежда най-хубавото нещо, което сте виждали. Тя е къса, искрящорозова и претенциозна. Казвате си: „Идеално за откриване на летния сезон” или „Ще я нося на някое парти в офиса”. Само че това никога не става. Оказва се, че нямате нито подходящи обувки за нея, нито подходящ случай. Прекрасната рокля, която ви се е струвала неустоима в магазина, прашасва на закачалката в гардероба, докато накрая я подарявате на някоя приятелка или я изхвърляте на боклука.

3. Купувате си най-страхотния костюм – пола и сако, защото отдавна си търсите „точно такива”. Само че са ви малки, а по-голям размер няма или е свършил. Здравият разум настоява да не купувате този костюм, защото няма как да го носите, умственото затъмнение обаче е по-силно. В момент на умопомрачение всичко изглежда логично (поне докато не се приберете вкъщи), затова мисълта, че ще отслабнете и ще си го носите, е съвсем в реда на нещата. Да, ама тази работа с отслабването не е толкова проста. Да не говорим, че един костюм рядко има достатъчно тежест, че да ви обрече на диети в продължение на месеци. Оказва се, че не сте си купили костюма на мечтите си, а поредната излишна вещ.

4. Отивате в супермаркета за хляб. Умишлено не взимате кошница или пазарска количка, за да не се изкушавате да купувате неща, които не ви трябват. Да, ама не! По средата на супермаркета вече сте се оказали с кула от хранителни продукти и други в ръцете си и почти не виждате къде стъпвате. Това е на промоция, онова е на промоция, така и така съм тук, я да взема и другото… Същата ситуация важи и за търговски център или магазин за дрехи, в който сте влезли „само да видите нещо”. Щом не сте се сетили, че искате нещо, преди да го видите, значи не ви е толкова нужно. Намерете сили в себе си да го върнете на рафта. Промоция не означава безплатно раздаване на вещи, а дори да беше така – все някъде трябва да ги складирате, нали?

5. Виждате, че хладилникът в магазина е на половин цена, защото има дребен козметичен дефект. Уж работи и всичко му е наред, но се оказва, че поправката ще ви излезе почти толкова, колкото и самият хладилник. Само дето сте се занимавали с майстори и сте си загубили времето. А често – и нервите. Неслучайно хората са казали, че понякога евтиното излиза скъпо.

Със сигурност сте изпадали в някоя от изброените ситуации или в подобни. Съветваме ви – излезте от магазина, отдалечете се на достатъчно разстояние от изкушението, така че да не го виждате. Ако на следващия ден го желаете все толкова силно, върнете се и си го купете. Ако е свършило, не съжалявайте – значи не е било за вас.

Цветелина Велчева