Животът е достатъчно стресиращ, че да си създаваме допълнително напрежение. Въпреки това го правим несъзнателно. Ето някои сигурни признаци, че внасяте напрежение в ежедневието си, което съвсем лесно може да бъде преодоляно.

Отлагате подреждането/почистването на къщата.

Ако живеете сред купища ненужни вещи, които сякаш ви задушават, е много вероятно наистина да започнете да се чувствате така. Най-трудно е началото. Затова направете си график на дейностите и разпределете кой ден какво да свършите. Най-добре в обозримо бъдеще.

Заобиколени сте от хора, които ви натоварват.

Човекът е социално същество. Всеки ден общувате с различни хора – някои са по задължение, други са по избор. Нека срещите по избор бъдат само с хора, които ви разтоварват и в чиято компания се чувствате себе си.

Потискате чувствата си.

Не потискайте нито радостта си, нито гнева си. Хората, които смятат, че не е полезно да се показват чувствата, са най-често страхливци. Да показваш ранимост и уязвимост, не е лоша черта. Ако се радвате да видите някого, кажете му го. Ако ви харесва дрехата на някого, направете му комплимент. Ако някой ви ядосва или разочарова, не си мълчете. В днешно време искреността е все по-дефицитна стока. Ценете я, когато я срещнете.

Не можете да простите и да забравите.

Най-вредното е да се таят чувствата. Особено чувства на обида, разочарование. Повечето хора са злопаметни и това е една от най-честите пречки по пътя към щастието. Спрете да се самосъжалявате, опитайте се да отсеете важното от маловажното и продължете напред!

Сравнявате се с останалите.

Тази кауза е предварително обречена. Няма как да излезете победител в това начинание. Винаги ще сте по-малко хубави, по-малко богати, по-малко успели, по-малко щастливи и т.н. Човекът е склонен да вижда чуждото нещастие като умалено и чуждото щастие като преувеличено. Не се заблуждавайте и бъдете реалисти. Ако сте здрави, ако имате покрив над главата си, ако има хора, които обичате и които ви обичат, ако сте сити, то вие имате достатъчно основания да се чувствате щастливи.

И не забравяйте – идеални хора няма! Колкото по-малко очаквате от другите, толкова по-малко ще се разочаровате.

Цветелина Велчева