Като деца са ни учили, че наркотиците са вредни. Към тях се привиква, те разболяват. И това наистина е вярно за повечето опиати. Въпреки това хората от хилядолетия посягат към дрогата поради най-различни причини и някои от най-големите философи, изобретатели, художници и музиканти много често признават открито слабостта си към нелегалните вещества.

През последните години различни изследвания доказаха връзката между интелекта и употребата на наркотици. Статистиката показва, че колкото по-интелигентен е човекът в детските си години, толкова по-вероятно е да развие влечение към дрогата като възрастен.  Едно от възможните обяснения е, че високо образованите и талантливи личности бързо се отегчават и по тази причина експериментират с опиати. Към това се добавя и фактът, че интелигентните хора постоянно търсят нещо ново, имат нужда от повече адреналин и нови усещания.

Представяме ви шест интелигентни наши съвременници,  употребяващи или употребявали (част от тях вече не са между живите!) наркотици за настроение и стимулиране на мозъка.

1. Стив Джобс, ЛСД и марихуана

Стив Джобс минава за една от най-влиятелните, креативни и новаторски личности на нашето време. Той често и открито говори за любовта си към дрогата. „Марихуаната и хашишът имат успокояващ ефект върху мен и освен това стимулират творческата ми мисъл“ – заявява той още през далечната 1988 година. А за ЛСД съоснователят на Apple твърди, че употребата на този халюциноген до голяма степен е допринесло за успеха му. И казва следното: „Приемането на ЛСД бе страхотно преживяване, едно от най-важните неща в живота ми“.  Обичал да капва разтвор от веществото върху бучка захар или желатин.

2. Томас Едисон, кокаинов еликсир

Човекът, с когото сравняват Стив Джобс по предприемачески дух и принос към индустрията на технологиите, откривателят на електрическата крушка Едисон също е бил любител на дрогата. Според сведенията, достигнали до нас, той се задоволявал само с четири часа сън на нощ. Тази необикновена бодрост вероятно се е дължала на привързаността му към една напитка, така нареченото вино Мариани, представляващо винен тоник с екстракт от листа на кока.

3. Барак Обама, марихуана

Да, в младостта си първият чернокож президент на САЩ е пушил трева. В излязлата през 2012 година биография на Барак Обама авторът Дейвид Маранис пише, че като тийнейджър бъдещият президент предвождал банда любители на марихуаната и дори въвел нова мода в употребата й. Така например той бил измислил израза total absorption (тотално всмукване). Освен това Бари, както наричали тогава Обама, обичал да пуши с приятелите си в коли със затворени врати, за да се подсили ефектът от дрогата. Вече като президент Обама прави следното изказване: „Не смятам, че канабисът е по-опасен от алкохола“.

4. Франсис Крик, ЛСД

Франсис Крик е един от тримата учени, открили молекулярната структура на ДНК. Самият той никога не признава, че е употребявал ЛСД, но през 2004 година неговият близък приятел Дик Кемп казва в едно интервю, че Крик открил двойната спирала на ДНК, докато бил под въздействието на ЛСД. Колегите му Джеймс Уотсън и Морис Уилкинс също споделят пред приятели, че по време на съвместната им работа Крик експериментирал с дрогата.

5. Зигмунд Фройд, кокаин

Зигмунд Фройд смятал кокаина за чудотворна дрога. Когато го вкусва за първи път през 1884 година, той е абсолютно легален и се използва като упойка при леки операции. След като провежда редица опити върху себе си, Фройд остава очарован от въздействието на кокаина и написва есето „За коката“, което се възприема като препоръка за употребата на този опиат. Според бащата на психоанализата той не оказва негативно влияние и действа еуфоризиращо. Фройд пише на годеницата си Марта: „Всеки ден приемам малка доза против депресия и храносмилателни смущения с много голям успех“. Във всеки случай Фройд силно е подценявал опасността от пристрастяване към кокаина.

6. Бил Гейтс, ЛСД

На младини Бил Гейтс също е експериментирал с ЛСД. В едно легендарно интервю пред списание „Плейбой“ от 1994 година той дава интересни отговори на зададените му въпроси:

Плейбой: Пробвали ли сте някога ЛСД?

Гейтс: Моята бурна младост приключи преди известно време.

Плейбой: Какво искате да кажете?

Гейтс: Това, че има неща, които съм вършил до 25-ия си рожден ден, но не съм продължил да правя след това.

Плейбой: Разказват, че веднъж под влияние на ЛСД сте гледали втренчено масата, мислейки си, че ръбът й ще ви извади окото.

Гейтс (усмихва се).

Плейбой: А, приемаме това като проблясък на спомен.

Гейтс: Младият човек може да изпробва нови неща без особен риск за здравето си. На моята възраст обаче това не остава безнаказано. Мисля, че колкото повече остаряваш, толкова по-трудно ти е да се справяш с недостига на сън и други проблеми, които внезапно връхлитат тялото ти.

Автор: Цветелина Велчева по материали от HuffPost