Дали ще постигнете успех на работното място зависи от няколко ключови фактора – интелигентност, съпричастност, самоконтрол, талант и упоритост. Даже и да не притежавате някои от тези качества спокойно можете да ги компенсирате, ако успеете да промените виждането на хората около вас към по-добро. Последните изследвания в тази област показват, че способността ви да направите нещо сами, независимо от страничните ви занимания е пряко свързано с начина, по който виждате другите около вас. Вижте колегите си. Можете ли да кажете, че са способни и отзивчиви или са просто некомпетентни самозванци.

Оказва се, че тези становища са пряко свързани с един от ключовите компоненти за постигането на напредък в професионален план, наречен психологически капитал. Бихме могли да го оприличим като смесица от ефикасност, устойчивост, увереност и оптимизъм. Като концепция от толкова много фактори, психологическият капитал се отразява на способността ни да преодоляваме трудности и да не се отказваме да преследваме амбициите си докрай. Ако успеете да постигнете високи резултати по тези параметри, няма да е изненада, че това ще ви доведе до големи успехи, като например: да бъдете насърчавани, да печелите различни награди, да придобиете популярност сред връстниците си, да се радвате на стабилен брак и дори дълголетие.

Като се има предвид силата на тази отличителна черта, много психолози и работодатели се опитват да я оценят обективно. В крайна сметка един бъдещ служител с голям психологически капитал е много по-вероятно да се справя добре по време на работния процес и по този начин да се превърне в един вид „ум под наем”. Мнозинството от хората сигурно биха искали да знаят колко от тях имат от този скрит потенциал, но е много трудно човек да се оцени сам.

В едно проучване Питър Хармс и Фред Лутанс - учени психолози от университета в Небраска използвали необичаен подход към стимулиране на изследваната аудиторията като я помолили да си измисли образи и истории и след това да даде бърз отговор на зададените й въпроси, свързани точно с тези имагинарни субекти. След като сравнили отговорите, които събрали от 278 участници, те открили, че високата позитивна оценка на този нов метод значително съотвества на високите степени на удовлетвореност от работата, гражданската позиция и изпълнението на задачите, както и на по-ниските оценки на котрапродуктивното поведение на работното място.

Като цяло, всеки ден, всеки от нас става свидетел на хиляди ситуации и хора, които попадат в тях. Ние можем да използваме тези наблюдения като средство за самоусъвършенстване. Намерете човека до себе си, който да ви подскаже, че начинът, по който виждате света, не е здравословен и е време да се промените.

Ингрид Викелгрен – редактор в Scientific American Mind

Източник: Мениджър Нюз