Щастието е субективна категория, но все пак има своите опорни точки, които можете да приложите. Психолозите са единодушни, че щастливите хора имат своите малки тайни и непоклатими правила, които им носят вътрешно спокойствие и хармония. А те са:

1. Приемат себе си такива, каквито са.

Ниски или дебели, високи или ниски – винаги ще се намери някой, който да се подиграва, но вие трябва да превърнете недостатъците в свое предимство. Приемете се такива, каквито сте, за да сте щастливи.

2. Отнасят се с другите така, както искат другите да се отнасят към тях.

Не затварят сърцата си за чуждите болки. Изслушват, търпеливи са, интересуват се от чуждите проблеми. Проявяват съпричастност, но без да пренебрегват себе си.

3. Не отстъпват от решенията си.

Щастливите хора подреждат приоритетите си. Не предават решенията си заради другите. Не са готови веднага да отстъпват и да променят плановете си, ако случайно на някого му хрумне нещо и ви предложи нещо неочаквано.

4. Не се чувстват виновни заради другите.

Не можете да носите отговорност за чуждите чувства. Не понасяйте тази вина на плещите си. Бъдете съпричастни, но не за сметка на себе си и не обвинявайте себе си за грешките на другите. Правете това, което искате, а не това, което другите очакват от вас.

5. Гордеят се с работата си.

Не позволявайте другите хора да подценяват работата ви. Гордейте се с това, което се занимавате. Ако мразите това, с което се занимавате, неминуемо ще се чувствате нещастни.

6. Открили са това, което ги кара да се чувстват добре.

Кое занимание ви носи спокойствие и ви отпуска? Разходка сред природата, среща с приятел, усамотение с хубава книга? Каквото и да е то, винаги трябва да намирате време за него.

7. Приели са миналото си.

Ако има неща, за които съжалявате, променете ги. Не се тюхкайте, че сте пропуснали нещо, а помислете как може да наваксате. Ако искате да се развивате, винаги има начин.

8. Освободете се от токсичните хора в живота си.

Не се чувствайте виновни, че искате да прекратите приятелството си с някого. Никой не е на ваше място и не живее вашия живот. А животът е твърде кратък, за да правите компромиси със себе си. Хората, които ви натоварват и ви карат да се чувствате зле, просто нямат място покрай вас. Обичайте себе си повече!

Цветелина Велчева