Рядко се случва вече да чуеш от учен твърдение, което може да се преведе като "Фройд беше прав!". През 2010 г. обаче американски психолози публикуваха проучване, според което хората са най-привлечени от онези, които приличат физически и личностно на родителите им или на самите тях. Ако това е вярно, то обяснява защо табутата върху кръвосмешението се срещат в практически всички култури - те може би възпират една естествена тенденция.

От около столетие научните среди спорят около това дали табутата върху инцеста са свързани с психологията на индивида или с културното адаптиране. Проучването на психолога Крис Фрали от университета в Илинойс предполага, че причината е в желанието да се сближим с генетично близки до нас хора.

Изследването включвало три експеримента. В първия участниците оценявали сексапила на снимки на непознати. Без да знаят, преди всяка снимка те виждали за частици от секундата снимка или на родителя си от противоположния пол, или на непознат. Бързината на прожектирането не позволявала образът да се запомни на съзнателно равнище, а само да въздейства сублиминално на мозъка.

Резултатите показали, че хората, които за миг виждат снимка на родителя си, възприемат снимката на непознатия след това като по-привлекателна сексуално.

Във втория експеримент били показани изображения на две компютърно слети лица. За контролната група това били лицата на непознати, а за участниците - без те да знаят това - на непознат и на собственото им лице. Както се досещате, нарцисистичните тенденции били много високи.

В последния експеримент доброволците отново видели слети снимки. На половината било казано, че част от изображението е собственото им лице, а на другата половина - не. Истината била, че никоя от снимките не съдържала лицата на участниците. И въпреки това онези, които мислели, че гледат собствената си физиономия, оценили снимките като по-непривлекателни.

Резултатите потвърждават мнението на Фройд, че подсъзнателно се чувстваме привлечени от черти, които приличат на нашите. Културните граници около кръвосмешението били издигнати, за да сложат юзда на този първичен импулс. Ето защо, когато разберем, че се насочваме към роднина, психологически сексуалното привличане е спряно. Ако не знаем за родството обаче, вероятността за топли чувства е по-голяма.

Има, разбира се, и друго обяснение за експериментите. Просто мозъкът ни може би обработва познатите черти по-лесно. Самият Фрали признава, че са необходими още опити, за да се потвърди или отхвърли хипотезата му.