Седем любопитни факта за емоциите

05 октомври 2019 г., 09:29
1336

Shutterstock

Какво ни кара да се чувстваме по един или друг начин? Как чувствата намират външен израз? Науката дава отговор на някои от тези сложни въпроси – и може да ни помогне да сме по-наясно с чувствата си, пише GoodNet.org.

1. Отрицателните емоции са полезни. Преживяването на отрицателни емоции като страх или гняв е важно за душевното ни здраве и ни помага да оценим преживяванията си по позитивен начин. Човек, който преживява само позитивни емоции, има опасност да стане незаинтересован и да игнорира действително важните въпроси. Негативните емоции са напълно естествени и е важно да не ги потискаме. Всичко е въпрос на баланс.

2. Любовта наистина е химия. Любовта има много повече общо с химията, отколкото си мислите. Пеперуди в стомаха и потните длани имат научно обяснение. Химичните вещества като допамин и ендорфини, които се отделят в организма, имат огромно влияние във връзките, които избираме.

3. Чувствата се влияят от цветовете. Различните цветове събуждат различни емоции заради това, което асоциираме с тях от природата. Например, синьото е успокояващ цвят и увеличава релаксацията, защото се свързва с небето и морето. Жълтото се смята за радостен цвят, ярък цвят, защото го свързваме със слънцето.

4. Емоциите се проявяват физически. Освен че са част от психологическо явление, емоциите се чувстват не само в мозъка, но и в останалата част от тялото. Това показва изследване на учени от Финландия. Определени части от тялото, особено в горната половина, са силно стимулирани при чувства като любов, щастие и гордост, докато при депресията и тъгата тялото е почти безчувствено.

5. Емоциите са заразни. Редица изследвания доказват отново и отново, че хората несъзнателно повтарят емоционалния израз на хората около тях. Независимо дали сме „инфектирани” с усмивка или сме събрали положителна енергия онлайн, ние просто не можем да не „прихващаме” емоции от другите.

6.  Усмивката ни прави щастливи - дори да не е истинска. Ако настроите израза на лицето си така че да отразява определена емоция, започвате да чувствате тази емоция. Когато се усмихвате, сте щастливи, нали? Но и обратното също действа. Учени са доказали, че дори ако държите молив в устата си, така че на лицето ви да се оформи усмивка, започвате да се чувствате по-добре. Ако искате да се почувствате щастливи, всичко, което трябва да направите, е да се помъчите да се усмихнете за около 30 секунди и веднага ще се почувствате по-щастливи. Толкова е просто.

7. Чувствата винаги се изписват на лицето. Когато човек преживява силна емоция, но иска да прикрие чувствата си, прави т.нар. микро-мимика – кратък неволен израз на емоция.  Микромимиките се случват толкова бързо, че често не могат да се видят в реално време, но могат да се запишат и анализират на забавен кадър. Така те дават очарователен поглед към действителното емоционално състояние на човека.

Ключови думи:
Коментари