Какво ни кара да се чувстваме по един или друг начин? Как чувствата намират външен израз? Науката дава отговор на някои от тези сложни въпроси – и може да ни помогне да сме по-наясно с чувствата си, пише GoodNet.org.

1. Отрицателните емоции са полезни. Преживяването на отрицателни емоции като страх или гняв е важно за душевното ни здраве и ни помага да оценим преживяванията си по позитивен начин. Човек, който преживява само позитивни емоции, има опасност да стане незаинтересован и да игнорира действително важните въпроси. Негативните емоции са напълно естествени и е важно да не ги потискаме. Всичко е въпрос на баланс.

2. Любовта наистина е химия. Любовта има много повече общо с химията, отколкото си мислите. Пеперуди в стомаха и потните длани имат научно обяснение. Химичните вещества като допамин и ендорфини, които се отделят в организма, имат огромно влияние във връзките, които избираме.

3. Чувствата се влияят от цветовете. Различните цветове събуждат различни емоции заради това, което асоциираме с тях от природата. Например, синьото е успокояващ цвят и увеличава релаксацията, защото се свързва с небето и морето. Жълтото се смята за радостен цвят, ярък цвят, защото го свързваме със слънцето.