Животът ни е поредица от равносметки. Да вършиш всичко правилно. Да бъдеш добър човек. На пръв поглед цели, които си заслужава да бъдат постигнати, но в действителност става дума за доста разтегливи понятия. Какво всъщност означава „правилно“? Кое прави човека истински „добър“? И необходимо ли винаги да се стремим към съвършенство? На този въпрос всеки сам трябва да си отговори. Въпреки това има някои добродетели, с които причиняваме на себе си и на околните повече добро, отколкото зло. И те в никакъв случай не са качества, които човек притежава или не, а по-скоро неща, на които се учи цял живот.

1. Да изслушваш

Който умее да слуша, прави услуга не само на отсрещния, а и на себе си. В края на краищата от всеки разговор, в който човек се открива за събеседника си честно и искрено и се опитва да се постави на негово място, той извлича важни поуки за живота. Накратко: който изслушва, непрекъснато се образова.

2.  Да практикуваш емпатия

Който иска да крачи през живота с отворени очи и и открито сърце, трябва да практикува емпатия всеки ден. Това също е добродетел, чрез която постоянно се учиш на нещо ново. Който е съпричастен към проблемите и желанията на другите, ще се справя по-успешно с предизвикателствата, ще намира по-лесно душевно спокойствие  и ще бъде по-симпатичен в очите на околните. 

3. Да бъдеш търпелив

Който умее да бъде търпелив, улеснява не само своя, но и живота на околните. С търпение могат да се избегнат куп ненужни конфликти, пести се страшно много енергия и се предотвратяват стресови ситуации. За успокоение на всички припрени и неспокойни личности: търпението може да се усвои! Най-добре е да започнете с дребни неща от всекидневието, например как да прекарвате времето, през което се налага да чакате на автобусната спирка или пред кабинета на лекаря, в полезни и смислени занимания, вместо да се ядосвате.

4. Да надскачаш собствената си сянка

Дали в разговор с властния ни шеф, който не признава постиженията ни, с вечно мърморещата ни майка или с познат, който защитава неразбираема за нас политическа позиция - да надскачаме собствената си сянка и да подхождаме към хората открито и с уважение (дори когато ни вбесяват!) говори за истинска душевна сила и в добавка ни спестява ценна енергия,  необходима за далеч по-важни неща.

5.  Да бъдеш критичен

Дали към нас самите или към заобикалящия ни свят – никога не е излишно да проявяваме критично отношение. В политиката, в ежедневието, в кариерата, към любимите хора, към собствените ни силни и слаби страни, конструктивната критика е мощен двигател. Който не се подчинява сляпо на чуждото мнение, а постоянно се стреми към нови знания, прави огромна услуга както на себе си, така и на обществото.

6. Да загърбиш чувства като завист, страх и омраза

Никой не е съвършен. Всички имаме своите слабости и се случва да храним лоши чувства към други хора. Ако се замислим и потърсим причината за това, ще станем по-силни и по-щастливи. Тук уместният въпрос би бил: „Какво общо има това чувство с моята същност?“ Много от негативните чувства, които изпитваме към другите, са свързани с нашата самооценка. Проумеем ли го веднъж, ще избегнем редица неприятни ситуации.

7. Да бъдеш внимателен

Втренчени като зомбита в смартфоните си, често не забелязваме хората около нас. При това неизменно има ситуации, в които можем да помогнем и да стоплим деня на някого. Дали това ще бъде младата майка, която се нуждае от помощ за бебешката количка в трамвая, старицата, на която някой трябва да отстъпи място в автобуса, или намусеният тип на пешеходната пътека, на когото отдавна никой не е подарявал усмивка - който крачи през живота, проявявайки внимание към околните, ще открие безброй възможности да бъде по-добър човек.

Адаптация: Цветелина Велчева