Според ново проучване, ако предпочитате да прекарвате повече време насаме със себе си, вместо да бъбрите с приятелки, най-вероятно сте по-умни от повечето на вашата възраст.

Желанието да се изолирате от останалите е възможно да се дължи на факта, че сте прекалено умни, твърдят Сатошия Каназава и Норма Ли, специалисти по еволюционна психология.

Проучванията им сочат, че докато при повечето хора степента на щастие зависи от настроенията на околните и се чувстват значително по-радостни, когато са социализирани, то „изключително умните“ всъщност са много по-щастливи, когато не прекарват време с приятелите си.

Ученият от МЕНСА (най-голямото, най-старото и най-известното дружество на хора с висок коефициент на интелигентност в света) Ан Кларксън, подкрепя донякъде тези резултати, но също така посочва, че е съвсем възможно да съществуват екстроверти с висок коефициент на интелигентност, както и самотници и интроверти с нисък коефициент на интелигентност. Така че заключенията не бива да бъдат кардинални и окончателни.

Според нея високо интелигентните хора често се чувстват пренебрегнати и изолирани от околните само защото осмислят света по различен начин. Да намериш човек, който обработва информацията точно като теб, не е лесна работа – особено ако мозъкът ти работи на честота, позната на едва 2% от хората по света. Кларксън уточнява, че тези проценти се отнасят само към онази част от хората, които са признати от МЕНСА за „най-висок клас интелигенти“. Тъй като съществуват още много такива, които не са си правили дори тест за интелигентност, вероятно бройката на самотните интроверти, чувстващи се много по-щастливи със себе си, отколкото в компанията на околните, е по-висока.

Високият коефициент на интелигентност обаче в никакъв случай не означава непременно висока приобщеност и добра реализация в живота.

Високата интелигентност всъщност има много малко общо със социалната, емоционалната и практическата интелигентност. По ирония на съдбата умният човек, който няма желание да общува с другите, може да се окаже точно този, който има най-голяма нужда да общува с другите, за да успее в живота в социален план.

По материали от vice.com