Папският град се превръща в суверенна територия едва през 20-те години на миналия век, но Ватиканът винаги е бил центъра на Римокатолическата църква още от 4 в. Оттогава насам западната църква е запазила непроменени много от традициите си, пише huffingtonpost.com.

Една от тях е свързана с начина, по който жените трябва да се обличат, когато са на аудиенция при папата. Главата на римокатолическата църква се сменя през годините, но знатните дами винаги са били длъжни да се обличат по определен начин, без значение кой е на власт.

Векове наред дамите носят дълги черни рокли с високи яки и дълги ръкави, които покриват по-голямата част от телата им. Главите им трябва да са покрити с дълъг воал. Това правило важи за всички принцеси, кралици, дори и за тези, които не изповядват религията.

Облеклото може да прилича на депресиращо и скръбно за онези, които не са наясно с традициите на религията, но черният цвят в този случай не е символ на траур, а на смирение и благочестие.Това означава, че всички дами, които са на аудиенция при папата спазват правилата на католическата църква, като проявяват благоговение към него.

Има няколко жени, на които е позволено да носят бяло при среща с главата на римокатолическата църква. За това изключение от правилото си има френски израз "Le privilège du blanc" (привилегията на бялото).

Правото да носят бяло в присъствието на папата е запазено само за католическите кралици и принцеси. В наши дни те са много малко – само 7 на брой от цял свят. 

  • Принцеса София, Испания
  • Принцеса Летисия, Испания
  • Принцеса Шарлен, Монако
  • Принцеса Матилда, Белгия
  • Принцеса Паола, Белгия
  • Великата Княгиня Мария Тереса, Люксембург
  • Принцеса Марина, Неапол

През последните години държавни глави и други лица са допуснати на аудиенция и без да са облечени в черно. Има и случаи, при които дамите, които могат да носят бели рокли или костюми, залагат на тъмния цвят.

Източник: framar.bg