Едно от най-приятните усещания е тялото ни след баня – ухае на чисто, меко на допир, топло и ароматно. Обикновено си мислим, че чистотата предполага скърцаща кожа. Противно на общоприетите схващания обаче, трябва да знаете, че сапунът не е особено полезен за кожата - в интерес на истината може да нанесе дори повече вреди, отколкото са ползите. Сапунът изсушава кожата, убива и полезните микроби заедно с вредните, отмива витамин D от тялото, отслабва имунната система и т.н.

Ето какво можете да използвате вместо сапун:

Почистващи масла

Почистващите средства на маслена основа са по-здравословна алтернатива на сапуните. Те премахват мръсотията и мъртвите клетки от кожата, без да нарушават маслената ѝ бариера и да влияят върху нейното pH.

Сухо четкане

Използването на суха четка ускорява процеса на обновяването на кожата, като я прави да изглежда млада, еластична и свежа.

Изцяло натурални ексфолианти

Можете да направите свой собствен микс, като използвате съставки директно от дома си. Например комбинация от овесени ядки, мед и захар ще освежи, ексфолира и почисти кожата, без да я уврежда.

Сапонини

Срещат се в растенията заедно със смолите, мазнините, етеричните масла. С водата образуват пяна като сапуните, откъдето произлиза и името им. Притежават свойството да хемолизират кръвта. Помагат за резорбцията на мазнините, въглехидратите и други вещества в организма.