Как да обясните на децата, че трябва не просто да си мият редовно ръцете, а да го правят по правилния начин? Всъщност има трикове и за това.

Почистването на ръцете е едно от най-важните неща, които можем да направим, за да избегнем разболяване и предаване на микроби. И е първата и най-основна стъпка в обучението на децата на лична хигиена.

Ето няколко хитрини, които ще ви помогнат да се справите стъпка по стъпка. Единственото условие е да бъдете търпеливи, да миете ръцете си заедно (защото малките деца гледат и попиват всичко от възрастните) и да повтаряте, докато детето го възприеме като навик.

1. Намокрете ръцете си с вода и нанесете сапун

Това е именно първата стъпка от правилното миене на ръце. За да се отстранят микробите, е важно да се направи под течаща вода.

Температурата на водата не влияе върху отстраняването на микробите, но по-горещата може да причини дразнене на кожата, особено деликатната детска кожа. Най-добре е да бъде хладка.

Спирането на крана след първоначалното намокряне на ръцете ви спестява вода, но така рискувате значителен брой микроби да преминат между ръцете и крана.

2. Разтрийте насапунисаните ръце една в друга

Това е втората стъпка, която заедно с детето трябва да направите. Съберете насапунисаните ръце и ги разтъркайте добре една в друга. Полезно е да използвате и малка гъба, с която да достигнете до кожата между пръстите на ръцете и под ноктите. За децата така ще е доста по-лесно, затова включете и гъба в миенето.

По принцип микробите присъстват по цялата повърхност на ръката и често се намират в особено големи концентрации под ноктите. Децата по-трудно могат да почистят тези места само с вода и сапун, но пък с гъба ще го направят лесно, а е и забавно.

3. Търкайте ръцете поне 20 секунди

Следващата стъпка е да разкривате ръцете си поне 20 секунди. Как да измерите точно толкова време? Заедно изпейте два пъти Happy birthday и ще получите търсеното време.

Определянето на оптималната продължителност на миене на ръцете е трудно, тъй като са проведени малко проучвания за въздействието върху здравето от гледна точка на време. Продължителността на „перфектното“ измиване най-вероятно зависи и от много фактори, включително вида и количеството замърсяване, както и типа кожа.

Например, хирурзите са по-склонни да влязат в контакт с болестотворни микроби, затова мият ръцете си по-дълго от човек, който трябва само да приготви обяд вкъщи. Доказателствата обаче сочат, че измиването на ръцете за около 15-30 секунди премахва повече микроби от ръцете, отколкото по-краткото измиване.

В резултат на това много страни са приели като препоръка за миене на ръцете именно около 20 секунди (някои препоръчват допълнителни 20-30 секунди за изсушаване).

4. Изплакнете ръцете си с чиста течаща вода

Защото сапунът и триенето помагат за премахване на мръсотия, мазнини и микроби от кожата, включително болестотворни микроби, които след това се измиват от ръцете. А изплакването минимизира дразненето на кожата.

Въпреки че някои препоръки включват използването на хартиена кърпа за затваряне на крана след изплакване на ръцете, ясно е, че тази практика води до повишена употреба и загуба на вода и хартия, и освен това няма проучвания, които да доказват, че има здравословен ефект.

5. Подсушете ръцете си с чиста кърпа

Микробите могат да се прехвърлят по-лесно към и от мокри ръце, затова е важно ръцете винаги да се изсушат след измиване.

Най-добрият начин все още остава неясен, тъй като има малко изследвания по темата, а и резултатите са противоречиви. Проучванията обаче показват, че е най-добре да използвате чиста кърпа или да ги оставите да изсъхнат на въздух.

Новите родители