Как ще реагирате, ако някой позвъни на вратата и предложи да ви продаде точно време?

Елизабет Рут Наоми Белвил (5 март 1854 - 7 декември 1943), известна също като Дамата от Гринуич, е известна бизнесдама от Лондон и прави точно това. Тя е продавачка на време. Питате се как е възможно? Ето как.

Заедно с майка си, Мария Елизабет, и баща си, Джон Хенри, Рут Белвил продавала времето на хората. Това било възможно благодарение на настройката, която правели на своите часовници. Преди повече от сто години повечето часовници не били съвсем точни. Затова подобно услуга се търсела.

Бащата на Рут Белвил, Джон Хенри Белвил, създава услуга за 200 клиенти през 1836 г. Всяка сутрин Джон Хенри отивал в Обсерваторията, където работел, и настройвал часовника си на средно време по Гринуич. След това започвал да обикаля домовете на богатите хора в Лондон, за да им продаде точно време. Позволявал им  да гледат часовника и да коригират по него своите часовници.

Джон Хенри продължил да се занимава с това до смъртта си през 1856 г., когато семейният бизнес бил продължен от вдовицата му, Мария – чак до смъртта й през 1892 г.

Тогава Рут Белвил поела бизнеса и го практикувала чак до смъртта си през 1940 г. На 86 години все още можела да пътува на около дванадесет мили от дома си и да присъства в Обсерваторията в 9 часа сутринта, където сверявала своя хронограф. През 1926 г., когато радиосигнал за точно време започнал да се излъчва от ВВС, много клиенти не се нуждаели вече от нейните услуги. Но някои останали нейни клиенти до края, когато госпожа Белвил решила да остави бизнеса си поради старост. Тя починала на 89-годишна възраст.

Часовникът, използван от бизнеса, имал с прякор „Арнолд“. Първоначално бил направен за херцога на Съсекс и имал златен калъф. Когато бил даден на Джон Хенри, той го сменил със сребърен, защото се притеснявал, че златният часовник ще бъде откраднат. След смъртта на Рут часовникът бил оставен на Почитаема компания на часовникари.

Гринуичката кралска обсерватория се намира в Гринуичкия парк в Лондон. Тя играе важна роля в историята на астрономията и навигацията и е най-известна с това, че началният меридиан преминава през нея, откъдето произлиза и Гринуичкото средно време.