Не би трябвало да е толкова трудно да говорите с детето си за пари. То е пълно с желание да разбере какво трябва да прави, за да печели и спестява, да си поставя финансови цели и да ги постига. И все пак родителите предпочитат да говорят за тормоза в училище и за наркотиците, вместо за харченето и спестяването, показа проучване, цитирано от сп. „Тайм”.

Това не е особено изненадващо, защото много родители не се чувстват достатъчно компетентни да раздават финансови съвети, дори и на деца. Жалко – защото колкото и малко да ви се струва, че знаете и колкото и проблеми да сте имали с дългове и пенсионни осигуровки, опитът ви може да даде полезни знания на най-малките – дори и да е лош. Но ше трябва да се научите да говорите по тези въпроси, за да са успешни уроците ви.

Децата няма да оспорят вашия авторитет. Проучването „Родители, деца и пари”, проведено от финансовата компания T. Rowe Price показа, че децата на възраст от 8 до 14 години оценяват родителите си с 5+ като финансови модели за подражание. Това е много повече, отколкото доста родители заслужават. Едва половината родители редовно отделят пари за спестовния си влог. Само 43% си поставят конкретни финансови цели и само 24% предприемат стъпки, за да разнообразят инвестициите си. Това не е много добър пример за малките.

Повчето родители (77%) казват, че не винаги са честни с децата си за парите. 15% лъжат по този въпрос всяка седмица. Половината са готови да обсъждат спестяванията си, но почти никой не говори с децата си за по-сериозни въпроси като инфлацията (19%), инвестирането (11%) и разпределянето на активите (86%). Една трета от възрастните избягват да говорят изобщо за семейните си финанси.

Много родители се отчайват лесно – 59% смятат, че е по-вероятно да има живот на други планети, отколкото осигуровките да бъдат на сегашното си ниво, когато децата им се пенсионират, или отколкото вероятността тези деца да станат милионери. Старшият финансов съветник Стюарт Ритер, чиято специалност са именно въпросите, свързани с децата и парите, предлага пет стратегии за родители:

Възползвайте се от удобните моменти. Разходките до кварталния магазин, посещението на спортен мач, тегленето на пари от банкомата и планирането на семейните почивки са само няколко примера за възможностите, когато бихте могли да обсъдите с детето си паричните въпроси.

Давайте пример. Показвайте, че имате добри финансови навици със собственото си поведение. Опитвайте се да избягвате импулсивното харчене и изплащайте сметките на кредитните си карти ежемесечно.

Поставяйте ясни цели. Помогнете на децата си да си поставят краткосрочни и дългосрочни цели, които да ги вдъхновят да спестяват. Това ще ги научи да вземат по-мъдри решения, що се отнася до харченето на джобните си пари.

Не се страхувайте да говорите за пари. Не е нужно да разкривате всичко за личните си финанси. Откритите разговори обаче ще помогнат на децата ви да научат важни неща и да разберат, че да говориш за пари не е табу.

Учете заедно с детето си. Много родители се затрудняват да разберат въпроси като инфлацията, диверсификацията и разпределянето на активи. Защо не ги изучите по начин, който лесно може да споделите с детето си? Например когато говорите за диверсифицирано портфолио, сравнете го с разделянето на дрехите в гардероба. Така за малкото същество ще е много лесно да схване какво имате предвид.

Източник: Мениджър Нюз