На 18 ноември bTV Новините отбелязаха своя 23-и рожден ден, а на стилно вечерно събитие вчера бяха наградени журналистите с най-ярки постижения през 2023 г. в традиционния годишен конкурс на редакцията.

„За пореден път отличаваме нашите колеги, които всеки ден участват в създаването на новините - репортери, продуценти, оператори, кореспонденти, международни и уеб редактори, видеомонтажисти и графични специалисти. Искам да благодаря на целия нюзрум на bTV, защото в продължение на 23 години нашата редакция е един от водещите източници на информация и чудесен пример за качествена журналистика“, коментира Ралф Бартолайт, Главен изпълнителен директор на bTV Media Group.

Едно от емблематичните лица на bTV - Юксел Кадриев, бе отличен със специална награда за цялостен принос в развитието на bTV Новините, за своя професионализъм и отдаденост на телевизионния екран. Като водещ с хиляди часове ефир на емисии новини, показващи най-важните събития в българския и световен живот, Юксел Кадриев е сред журналистите с най-високо зрителско доверие.

Репортер на годината на bTV за 2023 г. стана Петър Нанев. Дългогодишен телевизионен журналист с изключителен опит, особено в разследващата журналистика, Петър Нанев в ролята си на действащ изпълнителен редактор на bTV Новините посети през октомври 2023 г. военния конфликт в Ивицата Газа и стана първият български репортер, който предаваше пряко от епицентъра на горещите събития. Освен настоящото отличие, Петър печели още два пъти приза за репортер на годината през 2015 г. и 2017 г.

Най-добрият сред операторите за 2023 г. е Красимир Първанов, който печели престижното отличие за първи път. Операторът на bTV Новините бе в специалния екип в конфликтната точка в Близкия Изток и засне силни и въздействащи репортажи за ужаса и трагедията на войната. При извънредно рискови, трудни и тежки условия, с абсолютна отдаденост и кураж в територии в Ивицата Газа, Красимир представи на българските зрители професионално издържани и много емоционални кадри.

Продуцентите на новинарски емисии и актуални предавания са хората, които разработват структурата на новинарските емисии и предавания, и управляват зад кадър всички ефири за зрителите на bTV. Признание за своя професионализъм и всеотдайност като продуцент на bTV Новините за 2023 г. получи за трети път Росен Цветков, познат на зрителите като утвърден разследващ журналист с редица отличия, както и като автор на фактчекинг рубрика „Провери фактите“ в „120 минути“.

Продуцент на актуални предавания за 2023 г. стана Деа Манолова - един от младите продуценти, който с работната си енергия и ентусиазъм печели доверието на колегите си за втора поредна година. Деа работи в сутрешния уикенд блок на bTV „Тази събота и неделя“, както и в специални студия.

Титлата „Кореспондент на годината в България“ отиде при Дани Атанасова, която предава най-важните новини от областните центрове Ямбол и Сливен. Дани получава за четвърти път наградата, с което е и журналистът на bTV с най-много вътрешни награди през годините.

За кореспондент на годината в чужбина за трети път колегите определиха единодушно Десислава Минчева – Раул, която предава от Брюксел, Страсбург и Париж. Постоянен кореспондент на bTV Новините и на CME за европейските институции, Десислава информира зрителите за всичко най-интересно от европейската външна и вътрешнополитическа сцена, както и за живота в Западна Европа.

Международен редактор на годината е Яна Бързакова. За Яна всекидневното присъствие на значимите международни теми в българските новини е фундаментално. Тя вярва, че зрителите трябва да получават достоверна и навременна информация за глобалните процеси, които имат пряко отражение върху живота в страната.

За най-добър сред спортните журналисти бе определена Станимира Атанасова. За Станимира 2023 е най-силната досега година, откакто е в bTV. Всички помнят изключителната история, при която срещна за първи път оцелелия в тежка катастрофа баскетболист Персиян Еленков с неговия спасител – доктор Светлин Цонев. История, която донесе на Станимира престижна награда. Годината на Станимира беше белязана от изключителната ѝ работа на терен по време на кървавите протести и сблъсъци между футболни фенове и полиция преди мача България – Унгария. Станимира беше и единственият български журналист, който заедно с оператора Тони Петров отразиха историческата европейска титла на националния отбор по шахмат.

За „Монтажист на годината” бе отличен Красимир Георгиев. Той е носител на тази титла през 2019 и 2020 г. и сега печели за трети път. Красимир е работил по създаването на редица видеорепортажи и филми за новините и актуалните предавания, както и за рубриката „bTV Репортерите”.

Графичен дизайнер на годината стана Илиана Манева – млада и талантлива дама, която работи неуморно и успешно за графичните елементи в „Новини, актуални предавания и спорт“,  и спечели доверието на своите колеги в нюзрума.

За втори път в гласуването се включиха и редакторите на уеб сайтовете на медийната група. За уеб редактор с най-голяма преднина бе определен Слав Механджийски от новинарския сайт btvnovinite.bg.