Когато говорим за силни хора, често си представяме доста твърд човек, който върви право към целта си, не се съмнява и не съжалява за нищо.

Но това изобщо не е вярно. Силният човек може да бъде уязвим в душата си, да изпитва благоговение и нежност към някои неща, да бъде открит и добър. И нещата при него не винаги се получават от първия път, често са необходими много опити и усилия, за да постигне целта си.

Има един важен момент, който отличава силните хора от слабите.

Зигмунд Фройд го е обяснил много ясно:

"Не забравяйте, че ние, хората с високи изисквания към нашата култура и намиращи се под натиска на нашите вътрешни изтласквания, намираме действителността за неудовлетворителна и затова водим живот в света на фантазиите, в който се мъчим да отстраним недостатъците на реалния свят. Силната личност изпълнява тези желания в реалността. Слабата личност живее в този свой свят и нейните фантазии се превръщат в симптоми на различни заболявания".

Да, разбира се, слабите хора също имат мечти и цели, но те много рядко ги постигат. И не защото нямат възможност, всички са равни, а просто защото нищо не бива да се променя в живота им, така им е удобно.

Всеки има възходи и падения в живота, но слабият човек, дори да е на върха, ще се оплаква и ще хленчи.

Освен това на слабия му е много трудно да излезе от зоната на комфорт, дълбоко в себе си той иска промени, но те го плашат. Така минават години и десетилетия, а нищо не се променя.

Слабият човек се страхува да взема решения и да поема отговорност. Вгледайте се по-внимателно, със сигурност всеки има в обкръжението си поне един човек, който работи от много години на едно и също място, а в същото време работата не го устройва, заплащането е ниско, шефът е ужасен, колегите са не по-малко зле, но този човек не бърза да смени работата. Той не е доволен от много неща (местоживеене, съседи, колеги и т.н.), но не прави нищо, за да промени ситуацията по някакъв начин.

„Повечето хора всъщност не искат свобода, защото тя предполага отговорност, а отговорността плаши повечето хора" - Зигмунд Фройд.

Силният човек не се страхува от промените, напротив, той се опитва да направи живота си по-добър, не се страхува да поеме отговорност не само за себе си, но и за колегите, членовете на семейството, децата... Хората с готовност следват такъв човек, той е уверен в себе си и те са уверени в него.

Силните хора са позитивни, оптимистични, но в същото време гледат на живота обективно и не си правят илюзии. Слабият човек може да бъде разпознат по негативния си поглед към живота, по неудовлетвореността си, по постоянните оплаквания. Такива хора могат да бъдат много завистливи, те реагират остро на чуждия успех, струва им се, че съдбата е жестока към тях, но не осъзнават, че самите те не правят нищо, за да им се усмихне животът.

Източник: cluber.com.ua