Хората на трудоспособна възраст, които живеят сами, са значително по-застрашени от депресия и други рискове за умственото здраве. Това сочи проучване, цитирано от BBC. Според него представителите на домакинства от един човек са 80% по-склонни да изпадат в депресивни състояния в сравнение с тези, които живеят в семейства.

Основните фактори, които натажават на хората и ги карат да се чувстват зле, при жените са лошите квартирни и жилищни условия, а при мъжете – липсата на социална подкрепа, уважение и признание.

Изследването е проведено сред 3500 французи. То е проследило сред тях употребата на антидепресанти. Авторите му твърдят, че е много важно хората, които живеят сами, да имат близки или познати, с които да могат да споделят проблемите си.

Броят на едночленните домакинства в западноевропейските общества се е увеличил в последните три десетилетия. Всеки трети човек във Великобритания и САЩ живее сам, сочи още BBC.

Реалните заплахи за умственото здраве на самотните работещи са значително по-големи. Чувството за безизходица, самотата и липсата на признание са най-вече свързани с начина на живот – работният климат, социалната подкрепа, образованието, доходите, вида заетост, условията у дома, включително с това дали човекът е пушач, употребява ли алкохол и дали спортува и е активен в свободното си време.

Проучването е показало, че самотните трудоспособни хора са били склонни да закупуват 80% повече антидепресанти между 2000 и 2008 г., в сравнение с останалите, които не живеят сами. Сред засегнатите е било засилено усещането за изолация и липса на социална интеграция и доверие, които са рискови фактори за умственото здраве.