Какво се случва през първия месец от живота на новороденото? Кои са първите трудности, с които новите мама и татко се сблъскат през първите дни у дома с бебето? И как да реагират най-адекватно в критична ситуация?

Това обикновено са въпросите, които си задават родителите, когато щастието им се случи за първи път, тъй като често са доста притеснени и объркани. А в това няма нищо страшно. Животът с бебе изобщо не е толкова сложен и труден, колкото го описват някои. Дори и когато започнат „страшните“ колики.

Но си има някои специфики, за които е добре да знаете, за да не се чувствате объркани през първия ви месец с малкото същество. След това вече сами ще се уверите, че не е толкова трудно, а и ще имате натрупан опит, макар и само от един месец.

Растеж

Теглото и дължината на бебето при раждането се определят от различни фактори (околна среда, наследственост и т.н.) и само отчасти от поведението на майката (пушенето, наркотиците и алкохолът по време на бременност могат да причинят проблеми и да навредят на растежа на плода).

В този случай обаче говорим за нормалните бременности, които завършват с едно хубаво и здраво бебе.

Но притеснението дали то расте и наддава достатъчно, е може би най-популярното сред младите майки.

Правилото гласи, че след раждането бебето трябва да увеличава теглото си с около 30 грама на ден, като в края на първия месец тежи около килограм повече, отколкото при раждането. Следователно храненето и правилният брой часове сън са от съществено значение в тази фаза, за да му помогнат да расте.

А редовните прегледи при педиатъра ще ви успокоят, че всичко върви добре.

Хранене

През първите месеци от живота си, бебето трябва да има поне 8 хранения на ден (приблизително на всеки 3 часа). Но много майки, които кърмят, предпочитат хранене на поискване, давайки възможност на бебето да яде всеки път, когато покаже такава необходимост.

В този случай няма единно правило. Всъщност всичко е правилно, ако бебето расте и се развива нормално. Така че изборът е и въпрос на лично усещане.

Това, което трябва да знаете е, че кърмата/млякото са основната храна на бебето и едва след това идва ред на водата. Приблизително на едно хранене бебето трябва да изяжда между 550 и 650 мл кърма/мляко.

Комуникация

Единствената форма на комуникация за бебето през първия месец от живота е плачът. Неспособно да изрази никаква емоция с мимики и жестове, то опитва да привлече вниманието на родителите със сълзи.

Продължава на страницата на Новите родители