Тимъти Рей Браун, известен още като „Берлинския пациент“ – първият човек, излекуван от СПИН, почина от рак. Това съобщиха от Международното СПИН общество.

Браун влезе в историята на медицината и се превърна в символ на надежда за десетки милиони хора, живеещи с вируса, предизвикващ СПИН, когато бе излекуван преди повече от десетилетие.

Той живееше с рецидив на левкемия от няколко месеца и получаваше хосписна помощ в дома си в Палм Спрингс, Калифорния.

“От името на всички свои членове… Международното СПИН общество поднася своите съболезнования на партньора на Тимъти – Тим, на семейството и неговите приятели - каза председателят на Международното СПИН общество Адееба Камараулзаман. - На Тимъти и неговия лекар - Геро Хътър - дължим огромна благодарност. Те отвориха вратата на учените да изследват концепцията, че е възможно лечение на ХИВ".

Браун е диагностициран с ХИВ през 1995-а, докато е учил в Берлин.  Десетилетие по-късно той е диагностициран с левкемия, рак, който засяга кръвта и костния мозък.

За да лекува левкемията му, лекарят му в Свободния университет в Берлин използва трансплантация на стволови клетки от донор, който има рядка генетична мутация, която му дава естествена резистентност на ХИВ, надявайки се, че може да унищожи и двете заболявания.

Бяха нужни две болезнени и опасни процедури, но постигна успех: през 2008 г. Браун беше обявен за свободен от двете заболявания и първоначално беше наречен "Берлинският пациент" на медицинска конференция, за да се запази анонимността му.

Две години по-късно той реши да наруши мълчанието си и стана публична личност, като изнасяше речи и даваше интервюта, и създаде собствена фондация. "Аз съм живо доказателство, че може да има лек за СПИН," каза той пред "Франс прес" през 2012 г., като допълни: "Много е хубаво да си излекуван от ХИВ".

10 години, след като Браун бе излекуван, бе съобщено, че втори човек с ХИВ - т.нар. "Лондонски пациент" (Адам Кастийехо) - е в ремисия 19 месеца след преминаването на подобна процедура. Днес Адам продължава да е без ХИВ.

През август беше съобщено за жена от Калифорния, която няма следи от ХИВ, въпреки че не е използвала антиретровирусно лечение. Смята се, че тя може да е първият човек, излекуван от ХИВ, без да е подложен на рисковано лечение на костен мозък.